POLOŽENI VIJENCI ISPRED BISTA HEROJA :: Semberija INFO ::

 

POLOŽENI VIJENCI ISPRED BISTA HEROJA


U Gradskom parku, gdje su smještene biste četvorice semberskih narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata - Fadila Jahića Španca, Rodoljuba Čolakovića, Hamze Hamzića i Mirka Filipovića, odata je počast svim izginulim u Drugom svjetskom ratu i položeni vijenci. Vijence su položile delegacije bijeljinskog SUBNOR-a i Gradske uprave.

- Mi danas obilježavamo 75 godina od pobjede nad fašizmom i rušenja jednog od najvećih zala u istoriji čovječanstva. Ogroman doprinos tome dala je sovjetska armija koja je učestvovala u gotovo svim operacijama na prostoru cijele Evrope, ali ne smijemo nikada zaboraviti doprinos koji je dala tadašnja Jugoslavija sa 1.700.000 žrtava i 305.000 boraca u redovima partizanskih jedinica. Veliki doprinos u toj borbi dala je i Semberija. U partizanskim jedinicama poginulo je 1.206 boraca, 873 lica su žrtve fašističkog terora, a ukupno je bilo 3.000 učesnika u NOB-u, što govori da je i tada Semberija bila na pravoj strani'', podsjetio Mihajlo Vidić, predsjednik Skupštine SUBNOR-a Bijeljina i naglasio da ,,mi kao potomci ponosno gledamo na činjenice da smo dali veliki doprinos formiranju jednog novog poretka ravnopravnih ljudi i naroda''.

U ime Gradaske uprave Grada Bijeljina vijenac je položio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je rekao da Gradska uprava u ovoj svečanosti učestvuje u skladu sa aktuelnom situacijom zbog pandemije virusa korona.



-Bez obzira na to, nismo zaboravili 9. maj koji je značajan datum u svjetskoj istoriji, jer svi znamo da je fašizam bio jedno zlo i da pobjeda nad fašizmom znači puno za to vrijeme, a i za budućnost naših sugrađana. Želim da čestitam svima onima koji slave današnji dan, prije svih Rusiji i našem bratskom gradu Azovu. Ono što mi želimo je da svako vrijeme, svaka borba i svaki okret i davanje života za slobodu nikada ne budu zaboravljeni'', rekao je gradonačelnik Bijeljine, podsjećajući da se u Bijeljini 24. septembar slavi kao sjećanje kada je tog datuma 1943. godine Bijeljina oslobođena od Nijemaca.

Gradonačelnik Mićić je naglasio i da su predstavnici Grada Bijeljina i bijeljinskog SUBNOR-a dogovorili da sve biste narodnih heroja Semberije iz Drugog svjetskog rata budu na jednom mjestu, u Gradskom parku, i da se na tom mjestu ubuduće polažu vijenci 9. maja i 24. septembra.

Semberija info (V.Z.)