REGIONALNI STAMBENI PROGRAM: U Amajlijama 30 porodica useljava u novoizgrađene stanove :: Semberija INFO ::

 

REGIONALNI STAMBENI PROGRAM: U Amajlijama 30 porodica useljava u novoizgrađene stanove


Zvanična dodjela ključeva korisnicima stanova u Amajlijama održana je 11. maja ispred novoizgrađenih zgrada. Korisnicima su ključeve uručili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić.

 
Ukupno 30 porodica raseljenih lica trajno rješava stambeno pitanje useljavanjem u dvije  zgrade sa po 15 stanova, izgrađene u okviru Pod-projekta BiH 3 ( 2014) - Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, u okviru Regionalnog stambenog programa sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS.

Izražavajući zadovoljstvo završetkom izgradnje stanova Marko Aćić je precizirao da je ukupna vrijednost ove dvije zgrade oko 1.600.000 konvertibilnih maraka.

- Nastavljamo i dalje. Mi smo prilikom  prošlog obilaska ove mjesne zajednice u uvođenja stanara u prethodnu zgradu u okviru CEB projekta obišli i dio ranije izgrađenih stambenih objekata i dobili molbu od stanara da pokušamo nešto uraditi i na rekonstrukciji objekata koji su rađeni prije više od 15 godina. Zahvaljujući racionalnom poslovanju i uštedama koje smo napravili u okviru CEB projekta Vlada RS, na naš prijedlog, dala je saglasnost da se ovdje u Amajlijama pravi još jedna zgrada od 12 stanova u koju ćemo useliti te porodice koje su nalaze u dotrajalim objektima.  Pored toga, u okviru iste odluke, Vlada RS je odobrila da se i u Nevesinju pravi još jedna dodatna zgrada od 12 stanova, rekao je Aćić precizirajući da će ukupna vrijednost investicije za te dvije zgrade biti 1.500.000 konvertibilnih maraka.

Aćić je, najavljujući  dalji nastavak  saradnje sa gradom Bijeljinom, zahvalio gradonačelniku Mići Mićiću i njegovim službama koje su, kako je istakao, zaista bili adekvatni partneri u svim ovim fazama.

- Nastavljamo rad i na izgradnji  individualnih stambenih objekata u okviru Pod-projekta BiH 6, počinjemo sa izgradnjom osam kuća u Bijeljini, a ove godine ćemo ići i sa nastavkom infrastrukturnih projekata u vrijednosti od oko 50.000 konvertibilnih maraka, navodi Aćić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je zahvalio Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za izgradnju ovih stanova, jer su ljudi koji su dobili stanove do sada boravili u alternativnom smještaju. Inače, grad je, kada je riječ o ove dvije nove zgrade, obezbijedio zemljište, infrastrukturu i ostale priključke, a za to je izdvojeno oko 300.000 konvertibilnih maraka.

- Svi korisnici stanova dobiće trajna rješenja o socijalnom stanovanju. Njihova obaveza će biti samo da plaćaju jednu marku po metru kvadratnom stana, a ta sredstva su za održavanje zgrade, pojašnjava Mićo Mićić.

Kad je riječ o finansiranju stambenih projekata i podršci u sprovođenju programa, Evropska unija je najveći donatori Regionalnog stambenog programa, a zatim slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska i još nekoliko zemalja.

Semberija info - M. Rešidović