ZLOČIN BEZ KAZNE :: Semberija INFO ::

 

ZLOČIN BEZ KAZNE


Današnji dan je dan sjećanja na žrtve zločina u ,,Tuzlanskoj koloni'' i već je prošlo 28 godina od tih stradanja. Tim povodom danas će na Spomen kosturnici na groblju u Pučilama, s apočetkom u 11 časova, biti položeni vijenci i cvijeće, te zapaljene svijeće za sve stardale.

U,,Tuzlanskoj koloni" ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa 78 tijela, tvrdi autor knjige ,,Tuzlanska kolona" Dragan Mrkajić.

FO-Masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine bio je medijski spektakl osmišljen i proveden da se Srbi zaplaše i to je uvod u najveće etničko čišćenje Srba u BiH poslije Drugog svjetskog rata'', kaže Mrkajić.

Kroz svedočenja 33 preživjela učesnika i zastrašujuće ispovijesti porodica žrtava, Mrkajić potkrepljuje tvrdnje o ,,savršenom zločinu" na Brčanskoj malti kao metodi specijalnog rata koji je BiH gurnuo u dugogodišnje krvoproliće - zbog interesa velikih sila i nacionalizma malih naroda.

Autor navodi da je u koloni koja se povlačila iz kasarne ,,Husinska buna" u Tuzli bilo stotinjak vozila sa 600 vojnika JNA, ali i civila, žena i djece, koji su odlučili da sa svojom vojskom napuste ovaj grad.

On opisuje i noć nakon zločina u kojoj su izgorjeli ostaci ubijenih vojnika dovezeni na tuzlansku deponiju i zatrpani gomilama smeća, a teren poravnat buldožerom. Na osnovu višegodišnjeg prikupljanja i analize sve dostupne građe o ovom događaju, autor tvrdi da su tijela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije.