Ruski ambasador u Bijeljini: Razvijati privrednu saradnju :: Semberija INFO ::

 

Ruski ambasador u Bijeljini: Razvijati privrednu saradnju


Bijeljinu je posjetio ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov koji je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem razgovarao o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i o privrednoj saradnji između Rusije i Bijeljine u oblasti privrede.

- Ovo je jedan od najljepših i najperspektivnijih gradova BiH, na čijem čelu je i veoma racionalno rukovodstvo. Mogućnosti za privrednu saradnju između Rusije i Bijeljine postoje i mi ćemo uložiti zajedničke napore da ostvarimo saradnju na obostranu korist - naveo je ambasador Ivancov.

Ovom prilikom, ambasador Rusije je ponovio da je čvrsto stanovište Rusije da se mora poštovati Dejtonski sporazum i ravnopravnost naroda, odnosno, oba entiteta BiH.

- To je temelj razvoja BiH kao nezavisne, suverene države - istakao je ambasador Ruske Federacije u BiH.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ambasadora Ivancova i istakao da je na sastanku zaključeno da Dejtonski mirovni sporazum daje okvir da se u BiH može više razvijati ekonomija.
- Cilj nam je da privučemo ivestitore u Srpsku i BiH i da se u našem Gradu otvaraju preduzeća, a time i nova radna mjesta, a ne da mladi odlaze u Evropsku Uniju u potragu za poslom. Mi u Bijeljini još nemamo tako veliki problem i odliv stanovništva, ali želimo da reagujemo preventivno - naveo je Mićić. 

On je istakao da privrednici iz Bijeljine trenutno svoje proizvode ne izvoze direktno u Rusiju, nego posredstvom partnera iz Srbije.

- Ove godine Bijeljina se bratimila sa ruskim gradom Azovom i očekujemo da ćemo, zahvaljujući tim vezama, između ostalog, imati i ekonomsku korist - istakao je Mićić.

U okviru radne posjete Bijeljini, ambasador Ivancov je dan ranije u prostorijama Univerziteta „Apeiron“ otvorio foto-izložbu „Narodi Rusije“, autora Željka Stojanovića, na kojoj je predstavljena tradicija 46 nacionalnosti iz te zemlje.