Otkriven najstariji skeletni grob u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Otkriven najstariji skeletni grob u Semberiji


Skeletni grob iz ranog bronzanog doba, a datira iz vremena 4500 i 4000 godina od sadašnjosti, otkriven je na lokalitetu Novo Selo, potvrdio je rukovodilac arheološkog istraživanja dr Mario Gavranović naglasivši da je to, prema sadašnjem stanju istraženosti, najstariji poznati skeletni grob u Semberiji.

Muzej Semberije, u saradnji sa Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, sprovodi arheološka istraživanja grobnih humki na lokalitetu Novo Selo. Radi se o do sada neregistrovanom lokalitetu na kom je, nakon geofizičkih istraživanja, utvrđeno da se radi o vještačkim strukturama, o građevinama koje su podignute u davnoj prošlosti.

-Predmet istraživanja u 2018. godini je zemljana humka za koju se pakazalo da je riječ o višeslojnom ukopnom mjestu. Najstariji grob, star 4000 do 4500 godina od sadašnjosti i on je iz perioda ranog bronzanog doba, skeletni je ukop u jednoj kamenoj konstrukciji, a mlađi grob, koji je oko hiljadu godina mlađi, je paljevni grob kasnog bronzanog doba, u njemu je nađena urna, dakle, radi se o spaljenom pokojniku koji je ukopan u blizini skeletnog groba, kaže rukovodilac arheološkog istraživanja, zamjenik direktora Instituta za orjentalnu i evropsku arheologiju OREA iz Beča dr Mario Gavranović.

Specifičnost skeletnog groba je platforma od oblutaka na koju je na bok položen pokojnik u zgrčenom položaju.
- Preliminarne arheološke analize pokazuju da se radi o osobi ženskog pola, starosti od 21 do 27 godina. Rezultati arheoloških iskopavanja pokazali su da se radi o ritualnom mjestu koje je omeđeno neobičnim rovom promjera oko 35 metara. Inače, čitav lokalitet je sakralne prirode, nema traga nekom naselju ili nastambi, cijelo ovo brdo je korišteno kao grobno mjesto, pojašnjava Gavranović.

Arheološko istraživanje na ovom lokalitetu radio je, od sedmog do 29. novembra,  šestočlani tim kog su činili članovi Institurta OREA iz Beča dr Mario Gavranović, arheolog tehničar Mario Berner, antropolog Lukas Valtenberger, student Mihael Konrad i doktorant iz Francuske Marlon Bas, te arheolog iz Muzeja Semberije Snežana.

Oni su istakli da će buduće analize pokazati tačnu starost pronađenih grobova, kao i ostale informacije o sahranjenim individuama, Kako kaže, iz skeleta se može dobiti jako puno informacija, počevši od ishrane, pa do bolesti i na kraju, čak imaju postupci i analize kojima se može utvrditi da li  je ta osoba odrasla na ovom području ili se radi o osobi koja se tu naselila.

-Iskopavanja će se nastaviti i sledeće godine na ovom lokalitetu, jer smo ga uspjeli istražiti samo do polovine, a iskopavaćemo i na susjednom lokalitetu, u Muharinama, gdje se nalazi grobna humka sličnih dimenzija, najavila je Snežana Antić koja je navela da su pored skeletnih ostataka na ovom lokalitetu pronašli jednu cijelu keramičku posudu koja čeka da bude obrađena, pa da vide iz kog je perioda, ( pretpostavljaju da je prelaz iz bakrenog u bronzano doba), pronađena je urna koja je iz kasnog bronzanog doba, jedna naušnica, te dosta keramike u sloju, koja je uglavnom iz eneolita.  

Radovi na lokalitetu Novo Selo  sprovedeni su uz pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su im ustupile četiri vojnika koja su svakodnevno pomagala u fizičkim radovima, te Poljoprivredno dobro ,,Semberija“, na čijem zemljištu se nalazi lokalitet.