Nasilje - problem za koji je potrebna sinergija društva :: Semberija INFO ::

 

Nasilje - problem za koji je potrebna sinergija društva


Centra za zaštitu mentalnog zdravlja se u proteklih dest godina bavi i prevencijom i tretmanom osoba koje trpe nasilje u porodici, vršnjačko nasilje i rodno zasnovano nasilje, kaže socijalna radnica Jefimija Marković koja ističe da socijalni rad pri institucijama mentalnog zdravlja ima značajnu ulogu.
-Dom zdravlja Bijeljina potpisnik je Protokola o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanom nasilju, a osnovana radna grupa, čiji sam i ja član, čini sve kako bi se žrtvi nasilja pružila sva potrebna zdravstvena zaštita u cilju očuvanja njenog fizičkog i psihičkog zdravlja, ističe Jefimija Marković. Prema njenim riječima, ukoliko je žrtva nasilja lice sa duševnim smetnjama ili lice liječeno od alkohočlizma ili drugih zavisnosti, po potrebi ga upućuju na liječenje, odnosno prisilnu hospitalizaciju, te o tome obavještavaju nadležnu policijsku stanicu, te Centar za socijalni rad. Isto tako se postupa i u slučaju kad je izvršilac nasilja lice sa duševnim smetnjama ili lice liječeno od alkoholizma i drugih zavisnosti.

- Ja kao socijalna radnica Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i moji stručni saradnici, sa posebnom pažnjom razgovaramo sa žrtvama nasilja, mogućnostima rješavanja problema i pružamo savjetodavne usluge, navodi Jefimija Marković istakavši da u sprovođenju svih mjera u borbi protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja imaju veliku podršku menadžmenta Doma zdravlja Bijeljina, na prvom mjestu direktora prim. dr Duška Milovanovića, te načelnika Centra za zaštitu mentalnog zdravlja prof. sci dr Milana Novakovića, koji podržavaju stručno edukativno usavršavanje kad je riječ o ovoj problematici koja je veliki društveni problem.
Profesor. dr Milan Novaković kaže da je nasilje u porodici fenomen koji je prisutan u svim zemljama svijeta i u svim kulturama. Predstavlja jedan od osnovnih vidova kršenja ljudskih prava i zbog toga se sve više radi na koordinaciji radnji u vezi zaštite žrtava, kao i na preduzimanju mjera koje će osigurati odgovornost počinioca nasilja.

-Veoma je teško utvrditi obim prisutnosti nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Osnovni razlozi za to prije svega se nalaze u skrivenoj prirodi problema, neprijavljivanju slučajeva nasilja u porodici, te tretiranju nasilja u porodici i dalje kao ,,privatnog problema“. Prema podacima koji se pojavljuju u javnosti, tek svaki sedmi ili deseti slučaj nasilja se prijavljuje. Tako je kod nas, ali i u zemljama okruženja. Mi u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja smo pokušali, prije svega, da u svojoj službi napravimo što bolju koordinaciju, a onda i što bolju komunikaciju sa drugim ustanovama i službama koje se bave problemom nasilja, kaže profesor Novaković.