POLA NOVO, POLA STARO :: Semberija INFO ::

 

POLA NOVO, POLA STARO


Da među ljudima ima različitih stavova i nesuglasica potvrđuje primjer stanara jedne zgrade u naselju ,,Marinković'' u Bijeljini.

S obzirom da je više mišljenja teže usaglasiti, stanari ove zgrade, koja ima dva ulaza, odlučili su da se podijele i da svaki ulaz formira svoju zajednicu etažnih vlasnika. Nakon formiranja, jasno je da ,,svaki ulaz'' odlučuje šta će da radi i u šta će ulagati svoj novac. Kako je fasada na toj zgradi oronula, stanari jednog ulaza se dogovore da renoviraju fasadu i urade izolaciju na svojoj polovinu.

Prije no što su krenuli u realizaciju posla, konsultovali su nadležne u Gradskoj upravi.

-Pitali smo ih da li je problem da mi na našoj polovini zgrade uradimo novu fasadu i da ćemo voditi računa da izgled fasade ne odudara od ostalih zgrada u naselju. Oni su nam odgovorili da to nije nikakav problem i da je dobro da se bilo šta radi. Tako smo i krenuli u posao'', kaže jedan od dugogodišnjih stanara i ističe da su u Gradskoj upravi obećali će i oni finansijski učestvovati u realizaciji ovih radova.
Jedna stanarka, koja takođe dugo živi sa porodicom u toj zgradi, kaže da je oduševljena poslom koji se radi.

-Fasada je bila jako oštećena, na terasama su otpadali komadi betona. Mnogi od nas nisu mogli sjesti na terasu, jer nisi znao kad će komad betona otpasti. Najgore je bilo kod porodice Krstić, ali kako su majstori uradili ove dvije strane fasade, zgrada izgleda kao da je nova. Mnogi su se mučili i sa vlagom, posebno je vlažilo u onim stanovima koji su okrenuti ka poprečnom zidu zgrade. Da ne govorimo koliko je sada toplije u stanovima, jer se stavlja i izolacija. A, kod nas je u naselju godinama grijanje jako loše'', tvrdi ova stanarka i misli da se nisu mnogo zadužili da bi završili ovaj veliki posao.

-Koštaće nas po 1.500 KM po stanu koje treba da otplatimo za pet godina'', decidna je ona.

Nebojša Zorić, stanar iz drugog ulaza zgrade, druge polovine gdje ostaje stara fasada, priznaje da ovo što su komšije uradile je odlično, ali, kaže da se njemu mnogo više dopada stara fasada urađena fasadnom ciglom, ali poštuje svačije mišljenje i izbor.

-Ako se mi odlučimo da nešto radimo, ja sam za to da renoviramo terase, a da ostavimo dijelove fasade sa ciglom'', kaže Zorić.

Na pitanje izvođačima radova da li su nekada radili samo pola fasade na nekom objektu, priznaju da nisu i da im je neobično što sad tako rade, ali, kao profesionalci, poštuju volju naručilaca.

Semberija info (V.Z.)