Budžet Grada stabilan, usvojen nacrt budžeta za narednu godinu :: Semberija INFO ::

 

Budžet Grada stabilan, usvojen nacrt budžeta za narednu godinu


Na 22. sjednici Skuštine Grada Bijeljina, među usvojenim odlukama izdvajaju se budžetska dokumenta - Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Bijeljina za prvih devet mjeseci, Nacrt Odluke o rebalansu budžeta, odnosno, Nacrt Odluke o budžetu za 2019. godine.
- Budžet je stabilan i izvršenje je u skladu sa planom, uz manja odstupanja, prihodi su veći za jedan odsto, a rashodi manji za osam odsto - naveo je načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić, govoreći o izvršenju budžeta za prva tri tromjesečja.
On je pojasnio da je ovo drugi rebalans ove godine - jedan je bio u junu, kada je kreditinim sredstvima povećan na 54 miliona konvertibilnih maraka, a nakon drugog rebalansa iznosiće 55 miliona KM.
- Preuzeli smo obavezu vraćanja kredita za preduzeća „Eko-dep“ i Banju  Dvorovi, zbog čega je budžet rebalansom povećan - istakao je Bašić.
Prema njegovim riječima, budžet Grada je u prethodnih nekoliko godina bio približno isti i iznosio je oko 47 miliona KM, a prema nacrtu za 2019. godinu iznosiće 49 miliona KM.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da su na ovoj sjednici Skupštine usvojeni vrlo važni dokumenti. On je naveo da se posle odluke Vlade RS o izmjenama Zakona o porezu na dohodak smanjio priliv od poreza na lična primanja, što smanjuje priliv sredstava u gradsku kasu.

- Ipak, pred nama su važni infrastrukturni radovi među kojim je i završetak izgradnje ulica koje se moraju ponovo asfaltirati nakon izgradnje kanalizacione mreže - najavio je Mićić, pojašnjavajući da donatori koji su finansirali izgradnju kanalazicacije ne finansiraju i asfaltiranje saobraćajnica nakon završenih radova.
On je najavio da je u planu i izgradnja gradske sportske dvorane.
- Prvobitno je izgradnja dvorane planirana na lokaciji gradske kasarne, ali za to godinama unazad nisu dobijene saglasnosti sa nivoa BiH. Sadašnja planirana lokacija je na obilaznici prema Ugljeviku, gdje se planira dalje širenje Bijeljine, jer je riječ o zemljištu slabijeg kvaliteta nego što je plodno tlo u naseljima Dvorovi i Pet jezera - pojasnio je Mićić, dodajući da bi se na taj prostor mogao izmjestiti i Vatrogasni dom.
Predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković je naveo da će u narednih sedam dana o budžetskim dokumentima biti organizovane javne rasprave sa budžetskim korisnicima, da bi se u drugoj polovini decembra od resornog Ministarstva mogla dobiti saglasnost za dalje korake.
Na ovoj sjednici su zakletvu položila i dva nova odbornika - Ivana Petričević iz Srpske demokratske stranke i Aleksandar Đurđević iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Oni su u gradskom parlamentu zamijenili Darka Mitrića i Nedeljka Ćorića koji su izabrani za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zakletvu je položio i Predrag Petričević koji je dužnost načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine preuzeo od Tomice Stojanovića, takođe izabranog za poslanika u Narodnoj skupštini.

Izvor: Grad Bijeljina