GODIŠNjICA UBISTVA LjUBIŠE SAVIĆA MAUZERA :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjICA UBISTVA LjUBIŠE SAVIĆA MAUZERA


Sedmog juna navršava se 20 godina od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, legendarnog komandanta garde ,,Panteri“, osnivača i lidera Demokratske stranke i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske. 

Tim povodom, Udruženje veterana  ,,Garda Panteri“ održalo je konferenciju za štampu. Konferencija je održana u Centru za kulturu, a veterani ,,Garde Panteri“ ovom prilikom su izrazili nezadovoljstvo odnosom lokalnih vlasti prema liku i djelu Ljubiše Savića Mauzera, ali i o odnosu  prema ovom udruženju.  

- Smatramo da je vlast zaboravila Ljubišu Savića Mauzera, zaboravila je njegovu ulogu u ratu, a i njegovu poslijeratnu političku ulogu. Mauzer je bio borac protiv kriminala, borio se za pravdu, bio je lokal patriota, a i najistaknutiji vojni komandant iz Semberije. Jedno vrijeme je bio najveći politički autoritet, istakao je predsjednik Udruženja veterana ,,Garda Panteri“ Bijeljina Petar Cvjetinović.

Članovi udruženja ,,Garda Panteri“ ponovo su izrazili svoje nezadovoljstvo što i dvije decenije nakon ubistva Mauzera nijedna ulica u Bijeljini ne nosi njegovo ime. Kako kažu, u drugim opštinama lokalne vlasti pokazuju interesovanje da bi dali ime ulicama po komandantu garde ,,Panteri“. 

Udruženje veterana ,,Garda Panteri“ i ove godine obilježiće godišnjicu od Mauzerovog ubistva parastosom na groblju u njegovim rodnim Kovačićima, u nedjelju, sedmog juna, a istog dana na mjestu Mauzerovog ubista okupiće se borci, porodica i prijatelji pokojnog komandanta, te članovi ovog udruženja. 

Ljubiša Savić Mauzer ubijen je sedmog juna 2000. godine u večernjim časovima, kod željezničke stanice u Bijeljini. Za ovo ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale na 20 godina zatvora. 

​Semberija info - M. Rešidović