BAVITE SE SPORTOM I VEĆ STE POBIJEDILI :: Semberija INFO ::

 

BAVITE SE SPORTOM I VEĆ STE POBIJEDILI


Danas se tradicionalno obilježava Olimpijski dan trčanja, kojim se ujedno obilježava i rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Međunarodni olimpijski komitet osnovan je 23. juna 1894. godine u Parizu.
Počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog je pozvao sve ljude da se na današnji - Olimpijski dan trčanja bave sportom.

-Računajte da ste već pobijedili, samo ako ste počeli da se bavite sportom'', poručuje Rog.

On podsjeća da je trčanje Olimpijskog dana tradicija u mnogim zemljama. te da je prošle godine 23. juna u trkama učestvovalo više od četiri miliona ljudi u cijelom svijetu.

-Kretanje, učenje i otkrivanje su suština nove vizije Olimpijskog dana trčanja, čija je osnovna svrha podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi i porodično druženje'', ističu iz Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

-Olimpijski dan trčanja ne pripada državi, ni pojedincu, on ne sadrži pobjedu i poraz, to je dan koji pripada svakome, bez obzira na sposobnosti, dan u kojem se proslavlja san o miru, druženju i uči kako da se igra", riječi su čelnika Međunarodnog olimpijskog komiteta.

(Semberija info)