MINISTAR STAŠA KOŠARAC U POSJETI BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MINISTAR STAŠA KOŠARAC U POSJETI BIJELjINI


Bijeljina je u cjelokupnoj ovdašnjoj javnosti prepoznata kao sredina za dobar život i sredina u kojoj postoji vrlo jasna politika saradnje sa svim nadležnim institucijama Republike Srpske, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem. On je tom prilikom istakao da je u Semberiji, kao dominantno poljoprivrednoj sredini, gdje postoje i prerađivački kapaciteti, izuzetno važno zaštititi ljude koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

„U spoljnotrgovinskom prometu mesa kompanije iz Republike Srpske moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz FBiH. Bio sam nedavno u posjeti fabrikama „Sava Semberija“ i „ZP Komerc“. Definisaćemo izvoz junetine i teletine u Tursku.  BiH je popunila upitnik za izvoz junećeg mesa u Kinu, a ovih dana radimo na popunjavanju upitnika za izvoz mesa u EU. To je šansa da farmeri ostvare plasman mesa i na neka nova tržišta. Na tome ćemo zajedno raditi na entitetskom nivou i na nivou Savjeta ministara BiH“.

Istakavši da su u Bijeljini  definisana tri ključna projekta, izgradnja autoputa, gasifikacija i izgradnja drinskog nasipa, ministar Košarac je naglasio da i to dovoljno govori o spremnosti gradskih struktura za uspostavljanje dobre komunikacije sa svim nadležnim nivoima vlasti, kako bi što brže rješavali probleme građana i razvijali ovu sredinu. Vrata našeg ministarstva su za Bijeljinu, kao i za sve ostale gradove potpuno otvorena. Sa lokalnim vlastima želimo da učestvujemo u razvoju lokalnih zajednica. Imamo odgovornost prema građanima koji od nas očekuju da budemo efektivni kada su u pitanju problemi s kojima se oni suočavaju“.
 Ministar Košarac je tom prilikom naveo i značaj pokretanja inicijative za otvaranja slobodne zone u Bijeljini koja bi podrazumijevala nova radna mjesta i veće prihode za lokalnu zajednicu.

„Turizam je definitivno pogođen koronom. Razgovarali smo o tome kako pomoći, ne samo kompleksu „Etno selo Stanišići“ i Banja Dvorovi, već i drugima koji se bave turizmom. Postoje međunarodne transfer institucije koje mogu dati određena grant sredstva za njihovo saniranje. Najavili smo i posjetu mađarskog ambasadora Bijeljini i tom prilikom ćemo govoriti o kapacitetima Banje Dvorovi“, istakao je ministar Košarac.

Gradonačelnik Mićo Mićić izjavio je nakon razgovora s ministrom Košarcem da su za Bijeljinu bile primarne dvije teme – poljoprivreda i slobodne zone.

„Veliki problem trenutno predstavlja izvoz junećeg i svinjskog mesa i zaštita domaće proizvodnje. Uz pomoć UNDP-ija moguće je implementirati oko 34 miliona eura, kao grant sredstva, za razvoj poljoprivrede.

U Semberiji imamo iskustva u toj saradnji i želimo posredstvom Agrarnog fonda pomoći našim poljoprivrednicima. Aktuelan je i problem s kojim se suočava turistička djelatnost u vrijeme pandemije virusa korona. Što se tiče slobodnih zona, u FBiH one egzistiraju, a ministar Košarac je predložio da u Republici Srpskoj slobodne zone otvori Bijeljina, eventualno još Trebinje, Novi Grad i Banjaluka. Mi ćemo, sa svoje strane, za slobodnu zonu obezbijediti infrastrukturu, tako da to može biti novi podstrek našoj privredi za otvaranje novih radnih mjesta“, istakao je gradonačelnik Mićić. 


Semberija info