Medijima predstavljena Globalna agenda 2030 :: Semberija INFO ::

 

Medijima predstavljena Globalna agenda 2030


Centar za promociju održivog razvoja (CePSuD) iz Bijeljine, u okviru projekta ,,Partnerstvom do održivog razvoja'', organizovao je jednodnevnu obuku za predstavnike medija sa područja Bijeljine, kako bi ih upoznao sa značajem Globalne agende 2030 i sa Ciljevima održivog razvoja.
 
Na Samitu o održivom razvoju, koji je bio organizovan 2015. godine, države članice Ujedinjenih nacija usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 ciljeva, a neki od njih su svijet bez siromaštva, dostojanstven rad i ekonomski rast, pristupačna energija iz čistih izvora, mir, pravda i snažne institucije.
 
Cilj obuke za novinare, koja je održana u Centru za kulturu, jeste da se predstavnici medija upoznaju sa mogućnostima primjene navedenih ciljeva, kako bi bili osposobljeni da ubuduće pozivaju na odgovornost donosioce odluka, da prepoznaju i promovišu primjere dobre prakse.
 
Predavači Ankica Todorović i Mile Pejčić istakli su da se CePSuD već sada trudi da odluke iz Globalne agende 2030 uvrsti u lokalne strategije, te da treba naglasiti da je Bijeljina prva u Bosni i Hercegovini počela da se bavi ovim pitanjem.
 
A.Lj.