Prosjačenje na bijeljinskim ulicama: Bebe i malu djecu izlažu minusima :: Semberija INFO ::

 

Prosjačenje na bijeljinskim ulicama: Bebe i malu djecu izlažu minusima


Ovih dana, kada temperature padaju po nekoliko stupnjeva Celzijusevih ispod nule, na nekoliko lokacija u Bijeljini mogu se vidjeti, uglavnom, mlađi ljudi romske nacionalnosti, koji pružaju ruku za milostinju. Problem je i u tome što mlade žene u krilu obično drže bebe i izlažu ih ekstremno niskim dnevnim temperaturama.

Dragan Joković, predsjednik Udruženja za obrazovanje Roma „Otaharin“, kaže da postoji protokol o saradnji građana, policije i Centra za socijalni rad, ali se on, uglavnom, nikada do kraja ne ispoštuje.
„Građani bi trebalo da prijavljuju policiji takve slučajeve. U Bijeljini nemamo prihvatnu stanicu za prihvat osoba koje učestvuju u prosjačenju. Imamo u Udruženju „Otaharin“ Dnevni centar za prihvat djece i svakodnevno  njih desetoro do petnaestoro boravi u prostorijama Dnevnog centra. Tu se za njih organizuju brojne aktivnosti, savladavanje školskog gradiva, a mogu se i ugrijati i dobiti topli obrok. Nažalost, već u popodnevnim satima ta djeca se pridružuju svojim roditeljima i učestvuju u prosjačenju. Ponekad nam se čini da je problem nerješiv, jer uvijek neka karika u tom lancu zakaže“, kaže Joković, ističući da se u ovakvim situacijama najviše očekuje od policije koja bi trebalo da, uz saradnju sa Centrom za socijalni rad, evidentira takve osobe i preduzme adekvatne mjere. 

Lj.Lj.