PROGRAM RADA GRADSKOG POZORIŠTA SEMBERIJA :: Semberija INFO ::

 

PROGRAM RADA GRADSKOG POZORIŠTA SEMBERIJA


Bijeljinski odbornici će na redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Bijeljine, zakazanoj za srijedu, 29. juli,  raspravljati, između ostalog, o programu rada Javne ustanove Gradsko pozorište „Semberija" Bijeljina za 2020. godinu.

Prema Opštoj repertoarskoj strategiji usvojenoj na Umjetničkom savjetu bijeljinsko pozorište treba da kroz prvi razvojni period od četiri godine  formira repertoar u kome će biti zastupljeni domaći savremeni i klasični pisci, kao i strani savremeni pisci i klasici. Pored osnovnog ( premijernog dramskog) repertoara pozorište će organizovati i prateće sadržaje s ciljem pozorišne edukacije, popularizacije i podizanja estetskih kriterija gledalaca.

Tako,  kako su precizirali, praktične djelatnosti pozorišta obuhvataju osnovni program, reprizni program, prateći program i gostovanja i razmjene predstava.

Na programu  Gradskog pozorišta za 2020. godinu, u okviru osnovnog programa, nalazi se   drama ,,Komedija ometena u razvoju“, po motivima Fransoa Rablea, koju su premijerno izveli u februaru 2020. godine, te  ,,Golubija vremena“, po autobiografiji i djelima Branka Ćopića, čije premijerno izvođenje je planirano za septembar.

Planirali su i predstavu većeg produkcijskog obima po nekom od domaćih klasika, u koprodukciji sa nekim od renomiranih pozorišta Republike Srpske, a termin realizacije je u decembar 2020/februar 2021.

Gradsko pozorište je planiralo da predstasve u okviru repriznog programa izvodi jednom mjesečno u periodu od marta do juna, a po dvije predstave mjesečno u periodu od septembra do decembra.

U periodu od septembra pa do kraja godine u okviru pratećeg programa naći će se Dramska poezija Ljubomira Simovića, početak ciklusa ,,poetski teatar“; Portret Vojislava Brajovića, početak ciklusa ,,veče sa dramskim umjetnikom“; Uspavanka za Aleksiju Rajčić, početak ciklusa ,,javno čitanje drame“, predstavljanje drame Đorđa Kosića, prvonagrađenog na konkursu Sterijinog pozorja  za najbolju dramu na srpskom jeziku za 2020. godinu; Peter handke u NP Republike Srpske, početak ciklusa ,,promocija knjige iz oblasti pozorišta“; Profesionalizam pozorišta u RS, početak ciklusa ,,pozorišna tribina“ i Misija gradskih pozorišta u kulturi, iskustva iz Slovenije, ciklus ,,pozorišna tribina“.

Značajan dio rada Gradskog pozorišta ,,Semberija“ treba da predstavlja ju i gostovanja  u drugim gradovima BiH i Srbije.  Značajno je to kako zbog toga što će to uticati na pravilan razvoj novoosnovanog bijeljinskog popzorišta, tako i zbog toga što će svakim gostovanjem obezbijediti  bijeljinskoj publici jednu uzvratnu predstavu pravog pozorišta.

Semberija info