Novi sjaj bijeljinske Župne crkve :: Semberija INFO ::

 

Novi sjaj bijeljinske Župne crkve


Bijeljinska rimokatolička crkva “Župa prečista srca Marijina”, koja je 2015. godine proglašena spomenikom prve kategorije u BiH, zbog istorijske i arhitektonske vrijednosti, potpuno je obnovljena, ali su zbog epidemiološke situacije proslava i svečana misa povodom završetka radova na objektu crkve odloženi za iduću godinu.



Župna crkva je izgrađena 1886. godine i djelo je čuvenog arhitekte Josipa Vancaša. Tokom obnove objekta pažljivo su sačuvani stari elementi po kojima je ova crkva prepoznatljiva, a temeljnom obnovom, od osnove do krova, riješeni su višegodišnji problemi sa vlagom.



Andrej Lukanović, župnik Crkve, ističe da je tokom istorije bijeljinska Župna crkva bila svjedok mnogobrojnih društveno-političkih promjena na ovim prostorima, ali je i sama doživjela brojne promjene, međutim, tokom obnove, vodilo se računa da se ne naruši njen izgled.

- Poslednja promjena na objektu je izvršena 1910. godine i od te godine Župna crkva ima vanjski izgled koji je i do danas sačuvan, a što se tiče unutrašnjosti crkve nema sačuvane foto-dokumentacije, pa se pretpostavlja da je unutrašnjost imala sasvim drugačiji izgled - objašnjava Lukanović.

S obzirom na to da bijeljinska Župa broji mali broj vjernika, sam vjerski život znatno se razlikuje u odnosu na ostale županije u BiH.

- Rimokatolici koji žive na ovom prostoru su više posvećeni crkvi, za razliku od mjesta gdje su možda i brojniji. Bijeljinska župa broji stotinjak vjernika koji redovno dolaze na svete mise - naglasio  je Lukanović.

Krajem 2019. i početkom 2020. godine, obnovu ovog spomenika kulture podržala je i Gradska uprava iznosom od 20.000 KM.

Grad Bijeljina