U CENTRU VELIKE OBARSKE, POKRAJ GLAVNOG PUTA ZA CRNjELOVO: Šuma u školskom dvorištu :: Semberija INFO ::

 

U CENTRU VELIKE OBARSKE, POKRAJ GLAVNOG PUTA ZA CRNjELOVO: Šuma u školskom dvorištu


Već par godina može se vidjeti da je u školskom dvorištu seoske škole u Velikoj Obarskoj, u koju više ne idu đaci, narasla prava šuma.

Iza bujnog rastinja jedva da se vidi zgrada, nekada lijepa bijela školska zgrada, koja je svojevremeno bila prepuna đaka. Škola je malo provirila nakon što je isječen dio drveća u dvorištu, ali je, očito prilikom sječenja, neko drvo palo na zgradu i znatno oštetilo dio krova, što je dodatno unakazilo sliku školske zgrade i dvorišta.



Šta bi sad, da mogu ovo da vide, kazale Magdalena Maga Ivanović, Zejneba Zenka Tahirović, Ana Ankica Panić, Emina Trnavčević i brojni drugi učitelji koji su svoj radni vijek ili dobar dio radnog vijeka proveli u Obarskoj, obrazujući djecu od prvog do četvrtog razreda? Neke od njih su, sa svojim porodicama i živjele u stanovima koji su bili u sklopu školske zgrade.

Jasno je da se sve mijenja, ali da baš od školskog dvorišta postane šuma, to baš i ne mora... Istina, da manji dio dvorišta nije zauzela šuma i na tom prostoru mogu se vidjeti parkirane poljoprivredne mašine i priključci. To je aktuelna slika škole koja je iznjedrila brojne poznate ljekare, inženjere, pedagoge...

Stariji mještani Obarske odlično se sjećaju kada je nova škola 1951/52. školske godine dočekala svoju prvu generaciju đaka. Škola je, a i školsko dvorište, uvijek bila primjer urednosti i čistoće. U dvorištu nije mogao biti ni jedan papirić, a, kamoli, nešto drugo.

Podsjećanja radi, škola u Velikoj Obarskoj bila je Područno odjeljenje Osnovne škole ,,Tojić Drago Gango'' Crnjelovo, a napravljena je tipski u okviru akcije ,,1.000 škola u BiH''. Svih tih 1.000 škola napravljeno je u selima širom BiH.

Učenička graja se iz ovog školskog dvorišta preselila u novi prostor kada je 1998. godine sagrađena nova devetogodišnja Osnovna škola ,,Petar Petrović Njegoš'' u samom centru Velike Obarske.

Stara četvorazredna škola u Velikoj Obarskoj, zarasla u šumu, najvjerovatnije, odbrojava svoje zadnje dane.

​Semberija info