Studenti biologije istražuju u okolini Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Studenti biologije istražuju u okolini Bijeljine


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je danas Eko-centar „Jezera“ u kojem boravi petnaest studenata, članova Udruženja studenata biologije BiH koji istražuje biološku raznovrsnost flore i faune u barskom sistemu donjeg toka i ušća rijeke Drine.



Studenti, zajedno sa bijeljinskim Ekološkim udruženjem „Eko-put“, sprovode projekat „Korak po korak do cilja“, koji finansira Evropska unija, a implementira se u okviru „Eko-BiH“ projekta.

Nakon što je pozdravio studente i poželio im dobrodošlicu, gradonačelnik Mićić je podsjetio da je na mjestu današnjeg Eko-centra nekada bila divlja deponija.



 - Zahvaljujući odličnoj saradnji Udruženja „Eko-put“ i Gradske uprave, izgrađen je ekološko-istraživački centar od velikog značaja za lokalnu zajednicu upravo zbog rada sa učenicima osnovnih i srednjih škola, mladima i studentima, starijim osobama, istraživačima i ljubiteljima prirode. Udruženje „Eko put“ svake godine za svoj rad, putem javnog konkursa, dobija sredstva  od Gradske uprave namijenjena za finansiranje projekata udruženja građana, a da je riječ o ozbiljnoj organizaciji potvrda su i brojna priznanja za najbolje volontere koje su njihovi članovi primili od Grada Bijeljina – naglasio je Mićić.

Snježana Jagodić Vujić, predsjednik Udruženja „Eko put“, zahvalila je Gradskoj upravi na podršci i istakla da će Udruženje nastaviti kampanju da se oko Eko-centra „Jezera“ uspostavi zaštićeno područje, koje će omogućiti dalji razvoj eko-turizma, a time i povećanje broj radnih mjesta u oblasti „zelene ekonomije“.



- To je dugoročan plan i zbog toga je ovaj projekat nazvan „Korak po korak do cilja“, jer svake godine kada se uradi po nešto, nakon nekoliko godina imamo jasne i konkretne rezultate – zaključila je Jagodić-Vujić.

Monika Šafhauzer, članica Udruženja studenata biologije BiH, podsjetila je da od prošle godine Udruženje vrši biološka istraživanja zajedno sa bijeljinskim studentima.

- Do sada samo radili na polju ornitologije, hiropterologije, herpetologije, botanike i mikologije u kojima smo ostvarili značajne rezultate. Osim vrsta koje smo otkrili, imamo i prve rezultate koji prate tok različitih populacija, ali i prisutnosti invazivnih vrsta na ovom prostoru. Studenti su oduševljeni Bijeljinom i ambijentom u kojem rade, stekli su nove tehnike i znanja o vrstama koje do sada nisu imali priliku da vide u drugim dijelovima BiH. S obzirom na to da su u pitanju prvi rezultati istraživanja, treba da prođe još dosta godina do konačnih rezultata o brojnosti ovih vrsta, održivosti i slično – naglasila je Šafhauzer.

​Grad Bijeljina