DDDK RUDAR: DAROVANA KRV SPAŠEN ŽIVOT! :: Semberija INFO ::

 

DDDK RUDAR: DAROVANA KRV SPAŠEN ŽIVOT!


Članovi  Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Rudar“ iz Ugljevika pokazuju humanost i u vrijeme kada hara korona virus. Oni su povodom seoske slave ugljevičke mjesne zajednice Korenita  organizovali akciju  darivanja krvi  u kojoj je učešće uzelo  tridesetak članova društva, a krv su dali u Službi za transfuzijsku medicini u Bijeljini.   
 
-Organizovali smo ovu akciju da bi obezbijedili dovoljno krvi za liječenje bolesnih. Inače, ovo je tradicionalna akcija koju svake godine organizujemo u povodu slave sela Korenita, Svete Petke Trnove, izjavio je predsjednik DDDK ,,Rudar“ Milan Marković dodavši da je moto svih davalaca krvi ,, da krv čeka bolesnika, a ne bolesnik krv“ i da su zbog toga prvi u redu svaki put kad je potrebno spasiti ljudski život.
 
Marković kaže da DDDK ,,Rudar“ tokom godine ima sedam-osam akcija koje okupe veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi, te dodao da, osim saradnje sa bijeljinskom Službom za transfuzijsku medicinu dobru saradnju imaju i sa Vonomedicinskom akademijom Beograd, sa Kamenicom, kao i Centrom za srce iz Tuzle. 
 
-Veliku podršku imamo od rukovodstva i sindikata RiTE ,,Ugljevik“ i opštine Ugljevik i zahvaljujući njima DDDK ,,Rudar“ dobro funkcioniše i organizuje brojne akcije, ističe Marković dodavši da su jedno od najorganizovanijih društava ove vrste u Republici Srpskoj, te da društvo trenutno broji oko 900 članova i da taj broj konstantno raste. 
 
U bijeljinskoj Službi za transfuzijsku medicinu ističu da se uvijek tokom ljeta povećava potreba za komponentama krvi.
 
-Količinu krvi koju danas uzmemo, kada testiramo, obradimo i procesuiramo krvne komponente, njom ćemo zadovoljiti potrebe bijeljinske bolnice, bolnice u Zvorniku, a obratili su nam se i iz Foče, tako da smo i njima pomogli. Inače, od godišnje uzete krvi, a to je negdje preko tri hiljade, pošaljemo drugim službama. Shodno potrebama, najveće količine uputimo tamo gdje je najpotrebnije, u Klinički centar Banja Luka, gdje se liječe najteži bolesnici, rekla je primarijus dr Snežana Gegić, načelnica Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina. 
 
Semberija info