UDRUŽENjE GLUVIH I NAGLUVIH: ZAHVALNI MATURANTIMA GIMNAZIJE :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE GLUVIH I NAGLUVIH: ZAHVALNI MATURANTIMA GIMNAZIJE


Već drugu godinu za redom maturanti Gimnazije ,,Filip Višnjić“ pomažu Udruženju gluvih i nagluvih regije Bijeljina.  Naime, gimnazijalci pomažu na način da su ovo udruženje uključili u svoj projekat ,,Ja građanin“, koji realizuju u okviru nastavnog predmeta demokratija.
 
Udruženje gluvih i nagluvih regije Bijeljina je unazad tri godine radilo u veom teškim uslovima. Krov je bio oštećen, nisu imali ni struje, tako da su radili u mraku i u hladnom. Prostor koje ovo udruženje koristi za svoj rad u vlasništvu je grada Bijeljine.


 
- Tri godine smo pisali molbe Odsjeku za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, ukazivali na kvar i molili da Gradska uprava, kao vlasnik prostora, sanira oštećenje. Bili smo očajni, jer nije bilo moguće raditi u mraku i u hladnom, a sa zidova je, zbog nakupljene vlage, otpadao šut, pa je, pogotovo tokom zime, tu bilo neizdrživo, priča predsjednica Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske Dubravka Ostojić.  
 
Osoba kojoj su posebno zahvalni u Udruženju gluvih i nagluvih je Ivona Ivković, predsjednica Savjeta učenika i  koordinatorka projekta ,,Ja građanin“
 
- Kad je za tu našu situaciju saznala Ivona odmah je pokrenula akciju pomoći. Maturanti su, do izbijanja pandemije korona virusa, koja ih je prekinula u akciji prikupljanja novčanih sredstava,  uspjeli sakupiti 1.000 konvertibilnih maraka, precizira Dubravka Ostojić dodavši da se zatim dugo  čekalo i na saglasnost nadležnih kojom je dozvoljeno Udruženju gluvih i nagluvih da njegovi članovi budu izvođači radova.
 
Po ukidanju vanrednog stanja predsjednik Udruženja Radiša Petrović i prevodilac znakovnog jezika Lidija Crnogorac usudili su se da i sa to malo novca pokrenu akciju, a glavni organizator sad je bila Dubravka Ostojić, koordinator za aktivnosti. Njih troje su sve poslove uradili, osim električnih i limarskih radova, za koje su morali da angažuju stručnjake.
 
- U pomoć je priskočio i Savez gluvih Republike Srpske sa skromnim, ali dragocjenim prilogom. Sve prostorije smo uradili sami, očistili prostor i sve dezinfikovali. Okrečili smo i ofarbali i dio fasade koje pripada  Udruženju slijepih, koje je smješteno do nas, navodi Dubravka Ostojić koja kaže da su za svoj rad dobili priznanje od Radiše Petrovića iz Odsjeka za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave.
 
Ali, kako naglašavaju u Udruženju, najveća zasluga pripada ovogodišnjoj generaciji maturanata Gimnazije ,,Filip Višnjić“. Zahvaljujući njihovoj pomoći nekadašnja ruinirana zgrada se sada, kako ističu u ovom udruženju, pretvorila u kućicu u cvijeću.  Zablistala je i unutrašnjost iako imaju namještaj star preko pola vijeka. Inače, maturanti Gimnazije imali su u planu da udruženju svojih gluvim i nagluvih sugrađana kupe i nov namještaj, ali u tome ih je, nažalost, spriječila pandemija korona virusa.  
 
- Oni su svijetao primjer  humanosti bijeljinske omladine. Kad bi svi mladi bili kao oni, naš grad bi blistao i život u njemu bi bio mnogo kvalitetniji, kaže Dubravka Ostojić.  
 
Semberija info