KORISNICI CENTRA ZA ZAŠTITU MENTALNOG ZDRAVLjA PREDSTAVILI SVOJE RUKOTVORINE :: Semberija INFO ::

 

KORISNICI CENTRA ZA ZAŠTITU MENTALNOG ZDRAVLjA PREDSTAVILI SVOJE RUKOTVORINE


U prostorijama Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Bijeljina organizovana je tradicionalna prodajna izložba kreativnih radova korisnika ove ustanove.
 
Izložba je bila izuzetno posjećena, a prisutni su se uvjerili u veliku kreativnost i vještine korisnika usluga Centra za zaštitu mentalnog zdravlja koji su u sklopu okupacione terapije izradili različite ukrasne predmete poput likovnih radova, tacni, podmetača, ukrasnih jastučića, ukrasnih kutija, vazni, čestitki, nakita, te oslikali šolje, čaše i flaše. Mnogi od izloženih predmeta brzo su našli put do novog vlasnika.
 
- Nastavićemo i dalje sa ovom praksom predstavljanja aktivnosti u našem Centru. Radovi koji su predstavljeni na ovoj izložbi nastali su tokom radne okupacione terapije korisnika naših usluga uz pomoć nas zaposlenih. Ovo je jedna vrsta terapije, a organizovanjem prodajne izložbe dajemo doprinos destigmatizaciji psihički oboljelih osoba, kaže glavna medicinska sestra u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Dragana Bošnjak dodavši da je planirano da se sav prihod prikupljen tokom izložbe uloži u nabavku materijala potrebnih za izradu novih predmeta, ali i za kupovinu sitnih poklona njihovim korisnicima.
 
Ističući da je izložba, između ostalog, i prilika da se šira javnost upozna sa radom ove zdravstvene ustanove i aktivnostima njenih korisnika, načelnik bijeljinskog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja prof. dr Milan Novaković, specijalista neuropsihijatrije, rekao je da je krajnji cilj promocija primarne zdravstvene zaštite i nehospitalnih načina liječenja psihičkih bolesnika.
Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Bijeljini djeluje u okviru Doma zdravlja, a osnovan je 2008. godine.