INICIJATIVA ZA UNAPREĐENjE ZAŠTITE BEZBJEDNOSTI DJECE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

INICIJATIVA ZA UNAPREĐENjE ZAŠTITE BEZBJEDNOSTI DJECE U BIJELjINI


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić  održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ povodom inicijative za unapređenje zaštite bezbjednosti djece u gradu Bijeljini.
 
Inicijativa se sprovodi u okviru projekta ,,Društvena uključenost i integracija romske djece“ koji je podržala Ambasada Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, a koja će se realizovati do 30. novembra ove godine.
 
Gradonačelnik Mićo Mićić je rekao da se unazad nekoliko godina intenzivno radi na zaštiti i bezbjednosti djece na području grada Bijeljine navodeći da je 2012. godine donesen protokol o tome kako spriječiti prosjačenje djece. Taj protokol je 2018. godine revidiran, a u njegovom revidiranju učestvovao je veliki broj institucija.
 
-Svjedoci smo da je svakodnevno sve više djece koja prosjače, tako da smo ovaj sastanak održali kako bismo pronašli najbolje načine regulisanja tog pitanja, rekao je Mićić.
 
Šefica Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu grada Bijeljine Ljubica Mlađenović kaže da je  na sastanku bilo riječi  o inicijativi za otvaranje prihvatilišta u Bijeljini.
 
-Od nekoliko prijedloga, prostor sadašnjeg kazneno-popravnog zavoda, koji se nalazi nedaleko od bivše željezničke stanice, procijenjeno je da ima potrebne kapacitete i da bi zadovoljavao potrebe prihvatilišta, navodi Ljubica Mlađenović, naglašavajući da je ova  inicijativa jako dobra jer na području Republike Srpske nema dovoljno kapaciteta za prijem djece, tako da je za Bijeljinu, koja ima 105.000 stanovnika,  ovakav vid prihvatilišta itekako potreban,
 
Izvršni direktor udruženja ,,Otaharin“ Dragan Joković navodi da oni ovu Inicijativu već nekoliko godina unazad pripremaju i sada se došlo do dogovora da gradonačelnik pošalje inicijativu Skupštini grada koja bi u narednom periodu usvojila i plan za otvaranje prihvatne stanice na području grada Bijeljine. 
 
-Svjesni ste svi problema, na području našeg grada svakodnevno viđamo ne samo djecu koja prose, već i djecu koja su u radnoj eksploataciji. To su sve djeca koja treba interventno da se smjeste, ako trpe neko nasilje ili su u bilo kom problemu. Grad Bijeljina se razvija konstantno i zaista je neophodno jedno takvo prihvatilište u koji bi se smjestila djeca kako iz Bijeljine, tako i čitave regije, ukazuje Joković.
 
Za potrebe prihvatilišta, ,,Otaharin“ je uradio dva dokumenta, a to su elaborat o opravdanosti i analiza koju su sproveli kako bi utvrdili do koje mjere je važno da djeca koja nemaju roditeljsku pratnju, djeca koja su zloupotrijebljena, koja su na ulici, treba da budu smještena u prihvatilište.

-Trenutno to nismo u mogućnosti u okviru našeg dnevnog centra, jer se djeca tu zadržavaju samo u toku dana, a na kraju dana moraju ići ponovo u porodicu koja ih zloupotrebljava, kaže Dragan Joković koji precizira da je u Bijeljini  evidentirano oko 60 djece koja trenutno prosjače ili su u radnoj eksploataciji.