POVODOM USTANOVLjENjA PRAZNIKA SRPSKOG JEDINSTVA :: Semberija INFO ::

 

POVODOM USTANOVLjENjA PRAZNIKA SRPSKOG JEDINSTVA


Naši preci vjekovima kao svjedočanstvo i opomenu o važnim istorijskim događajima podizali su zavjetne hramove.

Povodom odluke državnog rukovodstva Republike Srbije i Republike Srpske o ustanovljenju Praznika srpskog jednistva, podsjećamo na ideju Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog g.Fotija o gradnji Hrama srpskog jedinstva.

Praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, obilježavaće se povodom dana kada je probijen Solunski front.

Sabornost i jedinstvo srpski narod ostvaruje, i ostvarivaće, upravo u svojoj Crkvi kroz sva pokoljenja.

"Potrebno nam je jedinstvo srpskog naroda, jedinstvo sa Crkvom i sa maticom Srbijom i želimo da izgradimo zavjetni hram kod Bijeljine koji bi objedinio srpski narod sa obje strane Drine i svjedočio da smo jedan narod koji živi u slozi", rekao je vladika Fotije.

Vladika je  dodao da bi trebalo da zavjetni hram, koji će biti posvećen Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, bude izgrađen u blizini budućeg auto-puta koji će spajati srpski narod.

Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji, naglašava Episkop. Prema njegovim riječima, novi velelepni hram biće zavjetna crkva šireg značaja od obične parohijske crkve, jer će okupljati Srbe sa svih kontinenata.

(Eparhija zvorničko-tuzlanska)