SERTIFIKATI POLAZNICIMA LjETNjE PRAKSE U LOKALNOJ SAMOUPRAVI :: Semberija INFO ::

 

SERTIFIKATI POLAZNICIMA LjETNjE PRAKSE U LOKALNOJ SAMOUPRAVI


Ljetnju stručnu praksu u Gradskoj upravi obavljalo je 15 studenata sa tri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji studiraju u Bijeljini. Povodom završetka prakse ovim studentima, a dolaze s Pravnog fakulteta, Fakulteta poslovne ekonomije i Poljoprivrednog fakulteta,  uručeni su sertifikati.
 
Praksa je realizovana  od 13. do 27. avgusta, a po završetku prakse gradonačelnik Mićo Mićić je studentima uručio sertifikat o praksi, stečenom iskustvu i vještini čime će nesumnjivo obogatiti svoje biografije.
 
Studenti su kroz praksu, a koja je trajala dvije sedmice, upoznali dio aktivnosti pojedinih odjeljenja Gradske uprave koja se bave područjima koja su u okviru njihove buduće profesije. Zahvaljujući tome biće korak ispred svojih kolega, jer praksa se pokazuje kao prilika da studenti nauče da primjenjuju teorijska znanja koja su stekli tokom dosadašnjeg studija, kao i da steknu radno iskustvo koje će im se pokazati kao značajno u daljem radu.
 
-Imamo  dugogodišnju saradnju sa fakultetima koji su u Bijeljini, a i ova praksa je potvrda  naše dobre saradnje. Naš cilj je da unaprijedimo rad Gradske uprave, te smo od njih tražili i da ponude neke ideje i sugestije šta bi to bilo dobro da se uradi u našem gradu, a prije svega željeli smo da čujemo njihove sugestije za poboljšanje statusa mladih ljudi, kako bi po završetku fakulteta ostali da žive ovdje, rekao je Mićić.
 
On je ovom prilikom istakao da se već radi na poboljšanju studentskog standarda, a prvi značajan korak u tom smjeru je da se izgradi studentski centar.
 
-Radimo na tome da se napravi studentski centar koji će imati sve potrebne sadržaje. Mladi koji dolaze da studiraju u Bijeljini imaće mogućnost da budu u studentskom domu, a pored studentskog doma biće napravljena manja sportska hala. Od sadržaja planiramo da napravimo i park koji će doprinijeti kvalitetu života u našem gradu,  najavljuje gradonačelnik Mićić.
 
Studenti koji su odabrani da obavljaju ljetnju praksu u Gradskoj upravi su najbolji na svojim fakultetima, prosječne ocjene su im iznad 9, a što se tiče godina studija, to su studenti treće i četvrte godine i studenti koji su u statusu apsolventa.
 
-Ovi mladi ljudi koji su boravili na ljetnjoj praksi su najbolji studenti na svojim fakultetima i zaista su pokazali da su prava snaga i budućnost našeg grada, izjavio je Mićić.
 
Ana Radosavljević, studentica četvrte godine Pravnog fakulteta kaže da sa ove dvosedmične prakse nosi  pozitivne utiske.
 
-Stručna praksa mi je pomogla da sagledam kakvu perspektivu i mogućnosti pruža rad u državnim organima, da vidim koliko je značajan rad u državnoj upravi za mnoge oblasti društvenog života, počevši od nauke, kulture i sporta, pa preko zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i civilne zaštite, kaže Ana kojoj je, kako ističe, najzanimljivije Odjeljenje opšte uprave, gdje se upoznala sa matičnim knjigama, pisarnicom, arhivom, upravnim postupkom, kao i razgovor sa inspektorima iz inspekcijskog odjeljenja.
 
Studenti su se zahvalili gradonačelniku Mići Mićiću i svima zaposlenima u Gradskoj upravi koji su, kako kažu, nesebično prenosili svoja znanja i strpljivo odgovarali na brojna pitanja koja su im postavljali.
 
 Semberija info