BIJELjINA: 28 GODINA OD OSLOBOĐENjA SRBA IZ SMOLUĆE, TINjE I POTPEĆA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: 28 GODINA OD OSLOBOĐENjA SRBA IZ SMOLUĆE, TINjE I POTPEĆA


Na groblju Pučile, održan je parastos za borce i civile koji su poginuli u „Smolućkoj operaciji“,prije 28 godina, kad je oslobođeno 7.000 Srba sa područja Smoluće, Tinje i Potpeća iz višemjesečnog neprijateljskog obruča muslimanskih paravojnih formacija. 



- Svi ratovi obiluju borbama, ili se brani teritorija ili ljudi, a ova akcija je bila izuzetno humana jer je oslobađeno 7.000 stanovnika,  koji su 1992. godine dva i po mjeseca bili u okruženju. Za to vrijeme su se rađali i umirali, a kad su oslobođeni, najveći broj njih je ostao da živi u Semberiji, gdje je njihov novi dom“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

Jedan od preživjelih je Brano Nikić iz Smoluće, koji kaže da se ne smije zaboraviti sjećanje na stradale Smoluće, Tinje i Potpeća.

- Svakodnevno smo bili granatirani i napadani, živjeli smo u paklu. Izginule ne smijemo zaboraviti, jer svi su oni svoje živote dali za Republiku Srpsku. Našim pokoljenjima prenosimo uspomene o nekadašnjem zavičaju, o ljudima koji su izgubili ono najvrednije, a to je život. Formirali smo i Udruženje Smolućana, jer na smo rasuti po bijelom svijetu, a cilj nam je da očuvamo naše običaje i tradiciju, da njegujemo uspomenu na naš nekadašnji zavičaj i sve izginule Smoluće, Tinje i Potpeća“, rekao je Nikić.

Nakon parastosa, ispred spomen-obilježja, položeni su cvijeće i vijenci.

Semberija info