PROJEKAT KORAK PO KORAK DO CILjA: Mladi biolozi istražuju u okolini Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

PROJEKAT KORAK PO KORAK DO CILjA: Mladi biolozi istražuju u okolini Bijeljine


Udruženje studenata biologije BiH i Ekološko udruženje ,,Eko put“ provode projekat ,,Korak po korak do cilja“ koji finansira EU, a implementira se u okviru ,,Eko BiH“ projekta. U Vizitor centru ,,Jezera“, gdje se održava kamp,  održane su radionice i predavanja koja je vodio načelnik Odjeljenja za prirodno naslijeđe u Republičkom zavodu za zaštitu kulturnih i prirodnih dobara Dragan Kovačević.

Dragan Kovačević

Organizatori ističu da organizovanjem  kampa inspirišu i podstiču studente i mlade naučnike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, omogućavanje primjenjene edukacije i terenskog rada za studente biologije, promovisanje biodiverziteta bijeljinske regije, te uspostavljanje  mreže saradnje u ovoj oblasti.

Snežana Jagodić Vujić, predsjednica udruženja ,,Eko put“, kaže da je ovo ujedno i nastavak dosadašnjih aktivnosti za  uspostavljanje zaštićenog područja u barskom sistemu rijeke Drine.
 
- Sada su u fokusu ovog projekta studenti biologije kojima je ovo jedinstvena prilika da sve ono naučeno sprovedu u praksi, kaže Jagodić Vujić precizirajući da je ovo drugi biološko-istraživački kamp koji su organizovali, a nastavak je saradnje koju su sa studentima započeli prošle godine. 

Načelnik Odjeljenja za prirodno naslijeđe u republičkom zavodu za zašttu kulturnih i prirodnih dobara Dragan Kovačević je mladim biolozima ukazao kako njihovo teorijsko znanje treba da bude primjenjeno u praksi i kako od onog što se nađe na terenu, što je vrijedno, pretvoriti da bude zaštićeno po statusu države i da se o tome vodi računa.  

- Šta je to što štitimo, na koji način i kakva je zakonska regulativa, o tome razgovaram sa studentima kako bi uvidjeli da postoje pravila koja se moraju ispoštovati da bi se uspostavilo jedno zaštićeno područje, pojašnjava Kovačević. 
 
Udruženje studenata biologije u BiH vode ambiciozni i perspektivni studenti biologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a cilj im je promocija biologije kao nauke, naučnih istraživanja u prirodi, kao i aktivno učešće u različitim  projektima, a koji se tiču biodiverziteta, te samim time i prirodnih područja BiH.

Džana Kuna, studentica prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, odsjek biologija i članica  Udruženja studenata biologije BiH, kaže  da će istraživanja koja vrše na području Vizitor centra ,,Jezera“ i njegove okoline imati veliki značaj za razvoj nauke i očuvanja prirode BiH.

- U Bijeljini realizujemo zajednički projekat sa Ekološkim udruženjem ,,Eko put“ koji se zove ,,Korak po korak do cilja“ koji ima za cilj zaštitu barskog sistema  donjeg toka i ušća rijeke Drine. Inače, ovo je naša treća posjeta Bijeljini i u okviru ovih posjeta imali smo priliku da istražujemo na poljima botanike, entomologije, herpetologije, ornitologije i mikologije",  precizira Džana dodavši da je  sjeveroistočno područje BiH slabo istraženo, te da postoji velika potreba da se izvrši inventarizacija živog svijeta koje ga naseljava.

​Semberija info - M.Rešidović