PUDIĆ: "REPUBLIKO SRPSKA PONOSITA VILO" :: Semberija INFO ::

 

PUDIĆ: "REPUBLIKO SRPSKA PONOSITA VILO"


Polaganjem vijenaca na spomenik srpskim braniocima i svečanom akademijom, tradicionalno je obilježen Dan Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja, u Brčkom, 10. januara sa početkom u 11:30 časova.
 
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. U avgustu 1992. preimenovana je u Republika Srpska, a Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 21. novembra 1995. godine, postala je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine.


 
Događaju je prisustvovao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva, Petar Đokić i drugi predstavnci Vlade Republike Srpske, poslanici Skupštine Republike Srpske i Parlamenta BiH, predstavnici vlasti Brčko Distrikta i delegacije srpskih političkih partija, među kojima je bila i delegacija DNS-a Odbora distrikta Brčko, u sastavu: Tatjana Pudić, potpredsjednik i zamjenik predsjednika, Borjana Popadić i Đorđe Samardžić, potpredsjednici, Dalibor Petrović i Tijana Pudić, predsjednik i potpredsjednik Organizacije mladih i Bojana Samardžić, potpredsjednik Organizacije žena.
 
Tatjana Pudić, potpredsjednik i zamjenik predsjednika DNS-a Odbora distrikta Brčko, istakla je: "Ponosno stojimo pred Spomenikom junacima, kojima dugujemo vječnu zahvalnost! Dali su za slobodu i krst časni, najviše što su mogli, svoj život.
Moramo da se sjetimo i svih onih koji su bili spremni da daju život, a Bog i ratna sreća htjeli su da prežive. Mnogi među njima su i invalidi, ranjavani borci. Moramo brinuti o svima njima, ako smo ljudi.
Samo tako će naša Republika Srpska biti ponosna vila."
 
I zaključila: "Neka vječno živi Republika Srpska. Molimo Gospoda da nam pomogne da zavlada trajni mir, napredak i opšte pomirenje među ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini."