Nastavljene posjete Distriktu: Upriličen prijem za ambasadorku Švedske u BiH :: Semberija INFO ::

 

Nastavljene posjete Distriktu: Upriličen prijem za ambasadorku Švedske u BiH


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić danas su u Gradskoj vijećnici upriličili prijem za ambasadorku Švedske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Johannae Strömquist.
 
Ambasadorka Strömquist iskazala je svoje zadovoljstvo današnjom posjetom Distriktu i razgovorom o projektima koji se tiče razvoja i evropskih integracija Bosne i Hercegovine.
 
„Brčko distrikt BiH je prvak u implementaciji reformi i u tom smislu se nadamo da će nastaviti da bude pozitivni primjer ostatku države Bosne i Hercegovine, naročito u kontekstu EU integracija. Takođe, pošto je Švedska jedan od glavnih donatora raznim projektima u BiH, danas smo tu da obiđemo zgrade koje su obnovljene uz pomoć i podršku Švedske u Brčkom. Kao što je poznato, Švedska predsjedava Savjetom EU od 1. januara i iz tog razloga je akcenat stavljen na EU integracije. Kandidatski status za pridruživanje EU je zaista ogromna prilika za BiH i nadamo se da će BiH iskoristiti ovu šansu i podršku koja joj se pruža“, izjavila je ambasadorka tokom  svog obraćanja novinarima.
 
Gradonačelnik Zijad Nišić naglasio je važnost pomoći koju je do sada Švedska pružila Brčko distriktu BiH, naročito u projektu utopljavanja objekata kao i budućoj podršci u projektu energetske tranzicije.
 
„Jedan od uslova pristupanju EU je energetska tranzicija koja ima tri faze: prva faza je kreiranje vizije, druga faza je usvajanje dokumenata koje je Brčko usvojilo prije nekoliko godina. Najteža faza je treća faza, a to je realizacija projekta, i ona predstavlja jednu transformaciju privrede i društva u tehnološkom, privrednom, ekonomskom pa čak i psihološkom smislu. Mi očekujemo od naše gošće da iz Brčkog ponese jednu činjenicu i jednu sugestiju, pa evo i molbu da subvencionisanja koja dolaze iz EU budu proporcionalna broju stanovnika, a ne veličini teritorija, jer u dosadašnjim projektima podrške Brčko distrikt BiH u toj distribuciji dobije 1% pomoći što nije ekvivalent njegovom broju stanovnika“, izjavio je Nišić.