Održana prezentacija projekta onkološke bolnice u Brčko distriktu BiH :: Semberija INFO ::

 

Održana prezentacija projekta onkološke bolnice u Brčko distriktu BiH


Projekat onkološke bolnice u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine danas je pred članovima Vlade, Skupštine, Fonda zdravstvenog osiguranja i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ prezentovan u prostorijama Skupštine.
 
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić kazao je da se radi o projektu izgradnje onkološkog instituta, koji je neophodan za građane Distrikta, s obzirom na broj onkoloških pacijenata na ovom području.
 
„U svijetu je trenutna ekspanzija onkoloških oboljenja, gdje broj smrtnosti godišnje dostiže i 10 miliona stanovnika. Iako u Brčkom nemamo zvanično objavljene statistike, otprilike 250 do 500 pacijenata na godišnjem nivou otkrije da ima onkološko oboljenje. Usluge radioterapije ne postoje u Brčkom, nego ih koristimo u regionalnim centrima. Nažalost, ta se terapija često odgađa zbog malih kapaciteta, zbog kvarova na aparatima, a upravo to odlaganje terapije dovodi do lošije prognoze i statistike u pogledu smrtnosti pacijenata“, izjavio je gradonačelnik Nišić, dodavši da vjeruje da će ovaj projekat imati odobrenje i od strane Vlade i Skupštine kako bi se moglo ubrzano pristupiti njegovoj realizaciji.
 
Prezentaciju je pripremio i održao Marijan Bilić, menadžer firme „Affidea“ iz Holandije, koji je ukratko predstavio istu. „Radi se o kompaniji koja radi u 15 zemalja Evrope. Mi ne prodajemo medicinsku opremu nego pravimo zdravstvene kapacitete koji su vezani za radiološku dijagnostiku, polikliniku i onkologiju. Imamo 330 različitih zdravstvenih kapaciteta u tih 15 zemalja, s 11.000 zaposlenih i sa preko 1.500 komada instalirane opreme“, kazao je Bilić.