Počelo obilježavanje Svjetskog dana turizma u Brčkom :: Semberija INFO ::

 

Počelo obilježavanje Svjetskog dana turizma u Brčkom


U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Službe za turizam Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine juče je u Hotelu „Jelena“ u Brčkom povodom Svjetskog dana turizma održan okrugli sto o značaju i poslovnim mogućnostima u turizmu.
 
Šef Vladine Službe za turizam Aleksandar Đurić kazao je da su na okruglom stolu eminentni stručnjaci prisutnima kao i učenicima Ekonomske škole ugostiteljstva i turizma prezentovali aktuelne i savremene tendencije u globalnom turističkom kretanju kao i nove mogućnosti za razvoj turizma na području Brčko distrikta BiH.


 
„Brčko distrikt BiH organizovanim edukacijama kroz partnerstvo sa hotelijerima i mladim đacima pravi jedan snažan resurs i za ljudski potencijal u pogledu daljeg razvijanja turizma. Danas smo čuli nešto novo što će otvoriti mogućnosti da kandidujemo neke potencijale distrikta koji nisu dovoljno razvijeni i da u skladu s tim, možda zaključcima, Vladi Brčko distrikta BiH preporučimo i neke akcione planove”, kazao je Đurić.
 
Danijela Orlić, osnivač škole komunikacionih vještina „Arete” iz Banjaluke, kazala je da su prezentovani turistički potencijali grada Brčko kao i potencijali BiH, te kako podići imidž grada na jedan novi i viši nivo.
 
„Prezentovani su i svjetski trendovi, šta je ono što obilježava jedan grad, šta je emocionalno brendiranje, poslovno brendiranje jednog grada i sl.  Sa inicijativom Udruženja hotelijera i restoratera i inicijativom Vlade Brčko distrikta BiH pokušaćemo podići Brčko na jedan novi i viši nivo kako bi se konačno otvorila i nova radna mjesta istovremeno privlačeći turiste”, kazala je Orlić.
 
Šef Službe za turizam Aleksandar Đurić, nakon uvodnog obraćanja, prisutne je podsjetio da će obilježavanje Svjetskog dana turizma trajati tri dana uz anketiranje građana i dijeljenje promotivnih materijala građanima Brčkog koje će se organizovati u petak, 27. septembra na šetalištu ispred Gradske galerije, kao i obuku za ugostiteljske turističke radnike koju organizuje Udruženje hotelijera i restoratera, a koja će se u subotu, 28. septembra organizovati u Gastro centru „Bakarni lonac”.

„Mislim da smo za ovo obilježavanje Svjetskog dana turizma dali dovoljno aktuelnih tema i očekujemo zvanične odgovore”, kazao je Đurić.

Brčko distrikt BiH