Skupština Brčko distrikta usvojila Prijedlog zakona za prevenciju korupcije u prvom čitanju :: Semberija INFO ::

 

Skupština Brčko distrikta usvojila Prijedlog zakona za prevenciju korupcije u prvom čitanjuZastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su kasno sinoć Prijedlog zakona za prevenciju korupcije u prvom čitanju uz niz primjedbi.

"Zaključili smo da su nam neophodni pismeni odgovori na sve nejasnoće kako bismo mogli amandmanski djelovati na niz iskazanih prijedloga prije nego definitivno usvojimo ovaj zakon u drugom čitanju", istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Kako je dodao, bilo je dosta primjedbi na samu terminologiju unutar zakona, kao i dosta nelogičnosti kod načina konstituisanja i finansiranja same Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

"Nije najlogičnije da Kancelarija Skupštini podnosi izvještaj o svom radu, a da istovremeno mi nismo u mogućnosti da utičemo na prijedlog i strukturu budžeta koji zahtjeva, odnosno dolazi od same Kancelarije", precizirao je Milić.

Pored ostalog, kroz prvo čitanje prihvaćene su i izmjene i dopune Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca, a u vezi sa uvođenjem prava na naknadu putnih troškova. 

"U ovom segmentu Skupština nije prihvatila prijedlog Pravosudne komisije da se to pravo uvede retroaktivno od prvog februara tekuće godine, već će se o zakonu koji je generalno dobio podršku, stavovi usaglašavati između dva čitanja", kazao je Milić.

Navodi i da su zastupnici primili i razmatrali specijalni izvještaj, odnosno analizu realizacije preporuka Kancelarije ombudsmena za ljudska prava BiH.


Izvor: Fena (H.S.) / BHRT