Brčko distrikt BiH - Završeni 36. Susreti kazališta/pozorišta Brčko: „Kiklop“ zagrebačke Gavele najbolja predstava u cjelini :: Semberija INFO ::

 

Brčko distrikt BiH - Završeni 36. Susreti kazališta/pozorišta Brčko: „Kiklop“ zagrebačke Gavele najbolja predstava u cjelini


Na 36. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, održanim od 21. 11. 2019. do 29. 11. 2019. godine, stručni žiri u sastavu: profesor Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Joško Ševo, profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Radovan Knežević i profesor Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Almir Imširević, donio je sljedeću odluku:

Gran Pri (Grand Prix) Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran Pri Susreta dodijeljena je predstavi „Kiklop“ Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ Zagreb.

Gran Pri Susreta za najbolju mušku ulogu dodijeljen je Igoru Đorđeviću za ulogu Profesora u predstavi „Kozocid“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Gran Pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Jovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska u predstavi „Petrijin venac“ u produkciji Ateljea 212 Beograd.

U kategoriji nagrada pozorištima/kazalištima iz Bosne i Hercegovine, nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog“ dodijeljena je predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca, Statua Zlatno pero pripala je Dariju Bevandi za predstavu „Pink Mun“ (Pink Moon) u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Tatjani Šojić za više uloga u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš-Selimović za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za kostim dodijeljena je Vesni Teodosić za predstavu „Pijana noć 1918.“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za muziku dodijeljena je Kaći Hadžifejzović za predstavu „Majka ili sve lutke idu u raj“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Davor Golubović za ulogu Dine Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Elma Juković za ulogu Doli Bel u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Prema odluci žirija publike, koji čine: Anel Šuvalić, Željka Tatić, Orjana Milošević, Anto Basić i Admir Alagić, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH, dodijeljena je predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Belmi Lizde-Kurt za ulogu Anice u predstavi „Majka ili sve lutke idu u raj“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo.

​Brčko distrikt BiH