Forum žena PDP-a: Inicijativa Pink parking :: Semberija INFO ::

 

Forum žena PDP-a: Inicijativa Pink parking


Žene čine polovinu stanovništva, a njihov doprinos društvu je nemjerljiv: žene grade i jačaju zajednice u kojima žive te je njihov angažman utkan u svaku poru društvenog života. Uprkos tome, njihov doprinos često ostaje nevidljiv. Trebalo bi da smo evoluirali do te granice da o pravima žena ne pričamo samo osmog marta, nego da se samo sjećamo kako i zašto je taj dan važan, a žene da žive živote, srećne i zadovoljne.

S tim u vezi mi iz Forum žena PDP Brčko smo odlučile da povodom praznika 8. marta pokrenemo jednu inicijativu simboličnog naziva „Pink parking“, analogno pink trakicama kao simbolu podrše oboljelima. 
Riječ je o obezbjeđivanju besplatnih parking mjesta za sve oboljele od karcinoma dojke (i karcinoma uopšte).
Za grad kao što je Brčko distrikt par parking mjesta obojenih u pink boju je zaista simboličan gest, a time bismo bili prvi primjer te pozitivne prakse u regiji.
Pokazali bismo da cijele godine vodimo brigu o ovoj jako osjetljivoj kategoriji ljudi, kako bi nesmetano obavljali svakodnevne aktivnosti. 

Danas ćemo našim sugrađankama čestitati nadolazeći praznik podjelom cvijeća i simboličnih poklona, a glavni cilj nam je skrenuti pažnju na ovu inicijativu i podsjetiti sugrađanke da smo se nekako, boreći se za ravnopravnost, udaljile jedne od drugih. 
Mi smo te koje prije svega moramo ostati jedinstvene i borbu za ravnopravnost ne shvatati kao rivalitet, neko kao jednake šanse za sve.
Nakon podjele cvijeća mi ćemo naš Zahtjev podnijeti u JP „Putevi Brčko“ d.o.o. i nadati se pozitivnom odgovoru.

​Srećan nam svima 8. mart!