Vlada Brčko distrikta BiH: Dezinfekcija školskih prostorija :: Semberija INFO ::

 

Vlada Brčko distrikta BiH: Dezinfekcija školskih prostorija


Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović, kazao je da je na nastavku vanredne sjednice, posvećene korona virusu, dogovoreno da se provedu određene aktivnosti koje se odnose na dezinfekciju školskih prostorija kao i drugih prostorija gdje se kreće veći broj ljudi.

- Na snazi je obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama kao i na visokoškolskim ustanovama na području Brčko distrikta BiH. Svake sedmice ćemo zasjedati i vidjeti kakva će situacija biti i do kada će nastava biti obustavljena. Ponašamo se u skladu s okruženjem i preduzimamo sve moguće korake, odnosno preveniramo posljedice koje bi se mogle desiti eventualnim većim okupljanjem. Na sjednici je odlučeno da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenje za javno zdravstvo dostavi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava kako bi se sve učionice i druge prostorije dezinfikovale, ali i prozračile. U slučaju prestanka ugroženosti učenici će se sigurno moći vratiti u svoje školske klupe“, kazao je Osmanović i naglasio da je nastavno osoblje na radnim mjestima i da će se pokušati organizovati i onlajn nastava. 

- To ćemo pokušati sve s ciljem kako bi učenici što lakše nadoknadili gradivo. Pretpostavka je da skoro svi učenici imaju mobilne telefone i računare pa ćemo s ovim načinom probati eksperimentalno. Također, sve ekskurzije u zemlji i van zemlje do 1. maja su zabranjene, a tokom mjeseca aprila će se zasjedati i vidjeti da li će se ta zabrana ukinuti ili će ostati do kraja školske godine“, kazao je Osmanović. On je naglasio da je iz više razloga odlučeno da obdaništa na području Distrikta rade, a jedan od njih je što mališani ovog uzrasta imaju ograničeno kretanje. 

- Odlučeno je da obdaništa rade iz više razloga, a jedan od tih razloga je i što su kretanja predškolskog uzrasta ograničena. Mališani, predškolci se kreću od kuće do obdaništa zajedno sa svojim roditeljima i uglavnom su u svojim kućama i dvorištima. Nadamo se da ovakvo stanje u svijetu, ali i kod nas u BiH i Distriktu neće dugo potrajati“, kazao je Osmanović.

Vlada Brčko distrikta BiH