BRČKO: Donesene mjere o ublažavanju ograničenja rada privrednih subjekata na području Distrikta :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Donesene mjere o ublažavanju ograničenja rada privrednih subjekata na području Distrikta


27.4.2020. Komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije saopštio je da je Štab donio niz mjera koje se odnose na ublažavanje ograničenja rada privrednih subjekata na području Distrikta.

On je naglasio da će od 4. maja biti puštene u rad trgovine na veliko i malo (osim trgovine odjećom), auto škole/vozačke škole, biblioteka (bez korištenja čitaonica) muzej i galerija i zanatske djelatnosti (ne odnosi se na frizerske salone i druge tretmane za njegu i uljepšavanje tijela). 

„Štab je usvojio niz odluka, a najvažnija je plan mjera za puštanje u rad pojedinih privrednih subjekata, djelatnosti na području Distrikta kojim se predlaže da ovo popuštanje mjera u fazama počne od 4. maja ove godine. Napominjem, i tada će se voditi strogi nadzor i kontrola od strane inspekcijskih službi. Interval između puštanja pojedinih djelatnosti je od 10 do 14 dana i u tom intervalu ćemo pratiti kako i u kojoj se mjeri poštuju pravila i procedure vezano za ponašanje, kako korisnika tih objekata, tako i zaposlenih u tim objektima i u zavisnosti od toga ćemo preduzimati i ove mjere. Ukoliko sve bude prema planu za nekih u intervalu od 10 do 14 dana krenulo bi otvaranje i druge grupe djelatnosti za koju, također očekujemo da bude prijedlog struke. Sredinom maja možemo očekivati drugu fazu, ukoliko nam epidemiološka situacija to bude dozvoljavala“, kazao je Milić. 

„Štab za zaštitu i spašavanje 23. aprila donio je narebu o proceduri za sprečavanje i suzbijanje epidemije korona virusa u prostorima privrednih subjekata, ustanova, institucija i javnih službi“, kazao je Milić te dodao da je neophodno strogo poštovati ovu naredbu kojom je, sa epidemiološkog stanovišta, propisan način rada i funkcionisanja s ciljem zaštite, kako radnika tako i stanovništva. 

„Za građane je veoma važno da pri ulasku u objekte javnih ustanova, prodavnica, apoteka i slično, obavezno poštuju procedure kao što je dezinfekcija na ulazu u objekat, zatim da u objekte mogu ući i u njima boraviti lica uz obavezno nošenje zaštitnih maski, radnici u pravnim subjektima, preduzetnici, fizička lica, zaposleni u institucijama, javnim službama i ustanovama kao i na pijacama koji u radnom procesu ostvaruju direktan kontakt sa strankama moraju da koriste zaštitne rukavice. Ostali zaposleni nisu u obavezi korišćenja zaštitnih rukavica, ali moraju učestalo da koriste dezinfekciono sredstvo. Također, u objektima je definisan ograničen broj korisnika – kupaca koji mogu da budu prisutni u isto vrijeme. Potrebno je poštovati mjeru fizičkog razmaka od 2 metra u prostoriji ili prostoru kao i prilikom čekanja na ulazu i potrebno je da se zadržavanja u objektu svedu na najmanju mjeru“, kazao je Milić. 

Gradonačelnik je napomenuo da se građani moraju pridržavati mjera i naredbi i za 1. maj i da će tada policijski službenici pojačati kontrolu i obilaziti izletišta. 

„Nama dolazi i 1. maj kada se građani tradicionalno okupljaju na izletištima. Policija Brčko distrikta BiH će za 1. maj intenzivno i pojačano obilaziti izletišta i striktno provoditi mjeru ili naredbu o zabrani okupljanja od tri ili više lica na tim prostorima. Još jednom apelujemo našim sugrađanima da za 1. maj ostanu kod svojih kuća ili da borave na prostorima gdje se ne nalazi veliki broj ljudi“, kazao je Milić. 

Na kraju konferencije za medije komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da zahvaljujući Policiji Brčko distrikta BiH i njihovim aktivnostima na utvrđivanju kontakata epidemiološka situacija u Distriktu danas je povoljna i zahvaljujući takvoj situaciji stvoreni su uslovi da se donose mjere o ublažavanja ograničenja koja su bila u prethodnom periodu. 

„Štab je dao nedvosmislenu podršku Policiji Brčko distrikta BiH da i u narednom periodu nastavi s obavljanjem tih aktivnosti. Ta podrška je došla i od predstavnika struke Pododjeljenja za javno zdravstvo i od JZU „Javne zdravstvene ustanove Brčko“ koji su se izjasnili da ne posjeduju dovoljne kapacitete kako bi mogli provoditi te aktivnosti. Naglašeno je da zahvaljujući brčanskoj policiji i njihovim aktivnostima na utvrđivanju kontakata epidemiološka situacija u Distriktu danas je povoljna“, kazao je Milić.

Vlada Brčko distrikta BiH