PRVO BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST NA MAJEVICI :: Semberija INFO ::

 

PRVO BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST NA MAJEVICI


Šesnaestogodišnji Milorad Simić iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika, član Vaterpolo kluba “Crvena zvezda” iz Beograda, pobjednik je prvog bogojavljenskog takmičenja plivača na Majevici, na jezeru Snježnica, na kome je učestvovalo četrdesetak plivača, starosti od šesnaest do 53 godine.

Nakon što je prvi stigao do krsta, Milorad Simić je izjavio da je srećan što je kao najmlađi takmičar učestvovao na ovom takmičenju, te  da se dobro osjeća nakon pobjede.

Protojerej stavrofor Jeremija Lazić, penzionisani sveštenik iz Priboja, izjavio je da ova manifestacija puno znači za stanovništvo Lopara i Ugljevika.

“Zahvaljujem svim učesnicima, a bilo ih je četrdesetak, koji su učestvovali na ovoj manifestaciji. Neka bude sretno i čestito, u ime svih nas, u znak sjećanja na Hristovo rođenje i Hristovo krštenje na rijeci Jordan. Izuzetno je važno čuvati svoju tradiciju i običaje. Održala nas je vjera, jezik i kultura na ovim prostorima i mi to moramo ljubomorno čuvati. Služeći Bogu i Crkvi, služimo i rodu našem i Otadžbini našoj na putu spasenja i na mnogo godina, akobogda, amin”, istakao je otac Jeremija.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, istakao je da je takmičenje organizovano uz dogovor sa predstavnicima opštine Teočak, na dijelu jezera koje je nekada pripadalo zvorničkoj opštini.

“Na ovakav način promovišemo našu tradiciju i pravoslavlje. Potrudićemo se da svake godine organizujemo Bogojavljensko plivanje”, istakao je Rado Savić.



Dalibor Maleš, jedan od organizatora Bogojavljenskog plivanja na Majevici, koje je organizovano prvi put, kaže da već tri godine pliva u Brčkom, te da je član Plivačkog kluba “Atos”iz Brčkog.

“Ideju za ovo plivanje dao je Igor Jeremić, a željeli smo da bogojavljensko plivanje organizujemo na Majevici. Želimo na ovakav način da se družimo, da budemo bliži jedni drugima. Kad se nešto želi, to se i postigne. Opština Teočak je odobrila da organizujemo ovo takmičenje na jezeru Snježnica, koje pripada FBiH, i mi im na tome zahvaljujemo”, istakao je Maleš.

Vasilije Obrenović, rođeni Loparčanin, povratnik iz dijaspore i član uprave Udruženja Majevičana, rekao je da dijaspora vodi računa o svom zavičaju i nastoji da pomogne ekonomski oporavak Lopara.

“Izuzetno je važno da ne zaboravimo običaje i da svoju djecu tome učimo”, poručio je Obrenović.



Semberija info