Zaradio u Lincu, zasadio u Loparama :: Semberija INFO ::

 

Zaradio u Lincu, zasadio u Loparama


Kada bude u punom rodu, angažiraće i do stotinu sezonskih berača šljive dnevno, kaže Radić

Dragan Jović iz Priboja, koji više od 30 godina radi u Lincu u Austriji, zasadio je prije nešto više od tri godine u Mačkovcu kod Lopara veliki voćnjak s više sorti šljive na površini od 50 hektara. Kupio je i staru ciglanu i upravo gradi veliku hladnjaču kapaciteta 1.600 tona.

40 hiljada sadnica

Drago Radić, direktor Jovićeve firme “Fruktum” (Fructum) u Loparama, kaže da su u voćnjaku zastupljene sorte čačanska rodna, čačanska ljepotica i stenlej, ukupno oko 40.000 sadnica.

- Sve je urađeno prema najmodernijim standardima u oblasti voćarstva. Vlasnik Jović se u Austriji bavi trgovinom voća i povrća. On je do sada samo ulagao i investirao sredstva. Od Opštine Lopare dobio je koncesiju na zemljište na 25 godina. Prije nego što je voćnjak zasađen, trebalo je iskrčiti zemljište koje je bilo zakorovljeno i zaraslo u ostrugu i rastinje. Nekada je na ovim površinama bio zadružni voćnjak koji je pripadao Zemljoradničkoj zadruzi “Dojčin Lukić”. U neposrednoj blizini voćnjaka nalazi se i protugradna stanica - kaže Radić.



Četvrta godina razvoja

Vasilije Marković, diplomirani inžinjer zaštite bilja, a koji je zaposlen u firmi “Fruktum”, kaže da se voćnjak nalazi u četvrtoj godini razvoja.

- Pun rod u ovom voćnjaku može se očekivati u petoj godini. Sve neophodne agrotehničke mjere vrše se u skladu s propisima. Već je izvršena zimska rezidba voćaka. Zaštita se obavlja isključivo onim sredstvima koja su odobrena u Evropskoj uniji, jer će i izvoz šljive biti usmjeren na evropsko tržište. Firma posjeduje i svoju destileriju u Priboju, s probnim brendom voćne rakije pod nazivom “Koštana”. Moj savjet poljoprivrednicima na Majevici je da se okrenu voćarskoj proizvodnji, jer je isplativija u odnosu na proizvodnju žitarica. Ova firma će otkupljivati šljivu s Majevice, a kada voćnjak Dragana Jovića bude u punom rodu, angažirat će i do stotinu sezonskih berača šljive dnevno - ističe Marković.

Poljoprivreda