OBILjEŽEN ĐURĐEVDAN SLAVA OPŠTINE LOPARE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN ĐURĐEVDAN SLAVA OPŠTINE LOPARE


Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama. Episkop je povodom krsne slave opštine Svetog Velikomučenika Georgija – Đurđevdana osvještao slavsko žito i sa načelnikom Lopara Radom Savićem,  opštinskim rukovodstvom i  vjernicima slomio slavski kolač.
 
Domaćin protojerej-stavrofor Stevo Jović, paroh prvi mačkovački i loparski kao i arhijerejski namjesnik tuzlanski,  zajedno sa svojim sabratom protojerejom-stavroforom Dragomirom Lazarevićem, parohom drugim mačkovačkim, dočekao je svog Episkopa u radosti, te su mu sasluživali na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, zajedno sa đakonima Nikolom Čeketićem, parohijskim đakonom pri ovom hramu i đakonom Nemanjom Spasojevićem.


 
Upućujući čestitke povodom Dana i krsne slave opštine Episkop Fotije je podsjetio na mučeništvo i stradanje Svetog Georgija i naglasio značaj očuvanja vjere pravoslavne u srpskom narodu.
 
Preosvećeni vladika je istakao da je njemu ovaj svetitelj i ugodnik Božiji blizak duši, što se osjetilo u molitvama koje je uznosio naš pastir kao i u riječima besjede koja je bila nadahnuta ličnim molitvenim iskustvom Episkopa sa Svetim Georgijem, jer je imao blagoslov da drži u svojim rukama njegove cjelebne i netljene mošti prilikom posjete mjestima koja su značajna u žitiju Pobjedonosca i Velikomučenika Georgija.
“Njegovo žitije je kao i žitije svakog mučenika postradalog za vjeru Hristovu, ali ono žitije posle smrti to je ono što razlikuje Svetog Georgija od ostalih mučenika“ – govori episkop Fotije napominjući sva čuda, isjceljenja i ozdravljenja, javljanja Svetog Georgija vjernom narodu hrišćanskom.


 
Episkop Fotije je pohvalio uređenost hrama, a pogotovo crkvene porte govoreći da je i to pokazatelj jednog truda i rada, kako sveštenstva tako i vjernog naroda.


 
Potom je namjesnik tuzlanski, protojerej-stavrofor Stevo Jović sa sveštenstvom služio pomen za 242 poginula poginula borca Vojske Republike Srpske, u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu, ispred spomenika „Junacima Majevice“ u Loparama.


 
Čestitajući stanovništvu opštine slavu  Svetog Velikomučenika Georgija i svima koji ga slave kao svoju porodičnu slavu, načelnik opštine Rado Savić je poželio da Đurđevdan i svi naredni dani prođu u zdravlju, sreći i napretku.


 
„Između dva Đurđevdana naša opština je imala izazov koji imamo svi, a to je borba sa korona virusom i mogu  reći  da je naš Dom zdravlja dao ogromne napore da broj zaraženih u našoj lokalnoj zajednici ne bude veliki“, rekao je Savić i izrazio nadu da će se borba sa virusom uskoro završiti.
 
On je rekao da se posebno ponosi majevičkom dijasporom koja nastavlja da ulaže u rodni kraj i uputio poziv svima da, uz poštovanje mjera koje tada budu na snazi, dođu na Dane dijaspore krajem jula ove godine.
 
Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije je rekao da je krsna slava opštine dobar povod  da se oda počast poginulim borcima i istakao da je ova lokalna zajednica platila visoku cijenu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom jer su 242 borca poginula na braniku otadžbine, a preko osam stotina je teže i lakše ranjeno.



(Eparhija ZT)