LOPARE: OTVORENA IZLOŽBA MITRA SIMIKIĆA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: OTVORENA IZLOŽBA MITRA SIMIKIĆA


U Centru za kulturu Lopare otvorena izložba umjetničkih fotografija naziva „Retrospektiva dokumentarne stvarnosti“ ugljevičanina Mitra Simikića.

„Bez obzira na pandemiju, trudim se da izlažem što je više moguće“, rekao je autor izrazivši zadovoljstvo postavkom u Loparama.

Simikić je grafički dizajner, a kaže da je sam proces studiranja bio usmjeren ka fotografiji, pa se to nastavilo tako što je upisao master studije u Novom Sadu, odsjek za fotografiju.

On ističe da je svoj pravac u dokumentarnom stilu našao na konkursu 2012. godine za koji je uradio i svoj prvi projekat „Osluškivanje samoće“.

Boravio je sa bakom, koja živi u Tobutu kod Lopara.



„Tema je bila napuštanje i izumiranje sela. U tom trenutku sam dobio prvi ozbiljniji odgovor da imam sklonost ka izražavanju i neki svoj vizuelni jezik i odlučio sam da se krećem ka dokumentarnom stilu“, dodao je Simikić.
Njegov cilj je stvaranje prostora u kojem publika može naći empatiju prema njegovim subjektima i uključiti se u njihove priče.

Svoja djela izlagao je u Beogradu, Zagrebu, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, ali mu je najbolji osjećaj kada se pojavi pred svojom publikom, pa izdvaja svoju izložbu u Centru za kulturu u Bijeljini.

Izložba u Loparama za posjetioce je otvorena do 17. maja i može se pogledati svakog radnog dana od 8 do 16 časova.