LOPARE: SLAVA HRAMA U GORNjEM MAČKOVCU :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: SLAVA HRAMA U GORNjEM MAČKOVCU


U Gornjem Mačkovcu kod Lopara služena je liturgija povodom Prepodobnog Sisoja Velikog u hramu koji nosi naziv po ovom svetitelju. Prepodobni Sisoje je i hramovna slava jedne od najstarijih pravoslavnih bogomolja na Majevici.
Protojerej-stavrofor Dragomir Lazarević je istakao da je crkva u Gornjem Mačkovcu prvobitno sagrađena u sedamnaestom vijeku, a da je obnova započela 2012. godine, dok su temelji, krstovi i zvona osvještani 19. jula 2015. godine.
On je pozdravljajući prisutne vjernike, ukazao na veliki doprinos opštine Lopare, koja je pružila veliku pomoć u izgradnji hrama i tom prilikom se zahvalio predsjedniku Skupštine Milenku Ristiću na zalaganju lokalne vlasti za obnovu.
„Drago mi je da je ovaj hram obnovljen i u punom sjaju i da se kao vjernici okupljamo u njemu“, rekao je Ristić.
On je dodao da će opština Lopare i dalje pomagati hram u Gornjem Mačkovcu i sve ostale hramove na području lokalne zajednice.
U vrijeme Prvog svjetskog rata austrougarske vlasti su skinule zvona i odnijele za potrebe vojske. Hram su uoči Male Gospojine 1941. godine zapalile ustaše.
Ovaj hram je posjedovao vrlo vrijedne ikone. Nešto je od tih ikona sačuvano, ali su ih komunističke vlasti oduzele i odnijele u Narodni muzej u Tuzli, gdje se i danas nalaze.