LOPARE: ODRŽANO PREDAVANjE O RADIO-AMATERIZMU :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: ODRŽANO PREDAVANjE O RADIO-AMATERIZMU


Članovi Radio kluba „TRB“ iz Bijeljine održali su u Loparama prezentaciju i predavanje na temu radio-amaterizma na kojem je predsjednik kluba Mladen Glavina najavio osnivanje sekcije radio-amatera „Majevica“ koja će djelovati u okviru pomenutog kluba.


Podršku radu sekcije dalo je opštinsko rukovodstvo na čelu sa načelnikom Radom Savićem, a predavnju su kao gosti prisutvovali stari radio-amateri, kao i oni koji su zaintersovani da postanu radio-amateri.
Glavina je saopštio da je klub u Bijeljini osnovan prije godinu dana i ima za cilj da se omasovi radio-amaterizam i da se vrati na nivo koji je imao prije proteklog rata, kao i da privuku djecu da se bave učenjem elektronike kao bi se se bavili samogradnjom.



„Na predavanju su bili ljudi raznih zanimanja od medicinskih radnika, zemljoradnika, vatrogasaca, lovaca i svi su oni zainteresovani da se oformi sekcija u Loparama“, dodao je Glavina.
„Drago mi je da vidim veliku zainteresovanost Majevičana i Loparčana za ovu prezentaciju, koji će vjerovatno biti članovi sekcije pri ovom radio klubu“, rekao je načelnik opštine Rado Savić.


On je istakao potrebu za radio-amaterima u vanrednim situacijama i naveo primjere klizišta i poplava 2014. godine, kada sve druge telekomunikacione veze nisu bile u funkciji, i potrage za nestalim dječakom na nepristupačnom terenu.
Veteran radio-amaterizma Mirko Stević iz Lopara kaže da je to jako interesantan hobi,čija je popularnost svoj zenit dostigla polovinom osamdesetih godina prošlog vijeka, i da je do današnjih dana ostao veoma važan.
„Mi, kao radio-amateri, smo učestvovali u humanitarnoj akciji povezivanja razdvojenih porodica na početku proteklog rata“, istakao je Stević.


Opština Lopare / Semberija info