PJESNIČKO VEČE U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

PJESNIČKO VEČE U LOPARAMA


U galeriji Centra za kulturu Lopare (1. oktobra 2021. g., petak) održano je predstavljanje staralaštva pjesnika Jane Aleksić iz Beograda i Dragana Markovića iz Loznice, koje je praćeno muzičkim nastupom Filipa Marića iz Lopara.
Ovaj kulturni događaj zajednički su organizovali Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ i Centar za kulturu Lopare uz podršku pjesnika Slobodana Jovića.


Jović je saopštio da je predstavljen pjesnički rad dvoje autora koji su na prelasku iz mlađe generacije u srednju generaciju pjesnika i koji su veoma zapaženi.
On je naveo da je Jana Aleksić je objavila četiri knjige poezije, a četvrta knjiga je izašla u ediciji „Dijak“ Priboj, biblioteka „Otkrovenje“.
Dragan Marković objavio šesnaest knjiga poezije, a najnovija se zove „Vrt“.
Posebno je dragocjeno i zanimljivo da je Markovićeva knjiga „Kamen, papir, makaze“ objavljena 2019. godine proglašena za knjigu visoke umjetničke vrijednosti i dobila je nagradu „Branko Ćopić“ Srpske akademije nauka i umjetnosti.
„To je ujedno njegov najveći uspjeh i najveći uspjeh edicije „Dijak“ kao izdavača“, istako je Jović.
U muzičkom dijelu svoje staralaštvo predstavio je Filip Marić. Marić komponuje svoju autorsku muziku, a nagrađivan je na više festivala.