BADNjE VEČE NA MAJEVICI U DUHU TRADICIJE :: Semberija INFO ::

 

BADNjE VEČE NA MAJEVICI U DUHU TRADICIJE


Tradicionalno, u  svim majevičkim hramovima na Badnje veče je služeno večernje bogosluženje, nakon čega su osveštani i naloženi badnjaci.

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama večernje bogosluženje služio je starješina hrama protonamjesnik Spasoja Radovanović.

 „Sama simbolika bogosluženja u našim hramovima jeste da se unese toplina ljubavi božije u svačiji dom, kao što je bila toplina ljubavi kada su mudraci došli i darivali bogomladenca Hrista“, poručio je sveštenik Radovanović vjernicima.

On je rekao da su darovi vjernika za bogomladenca ljubav prema bližnjima, vjera u boga, post molitva i pričešće.



„Narodu na Majevici želim da se neprestano raduje i živi u ljubavi, jer ko napreduje u radosti on napreduje u svemu“, naglasio je Radovanović, kome je ovo prva godina službovanja u Loparama.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je čestitao najradosniji hrišćanski praznik Božić sveštenstvu, monaštvu i građanima tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi!“.

On je naglasio da su kod hrama, u većini, došli mladi ljudi sa djecom da bi skupa obilježili Badnje veče.

„Mladost mora imati prioritet u ovom društvu, jer ona je uvijek neko ko vuče naprijed i na mlađima svijet ostaje“, poručio je Savić.

Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković je rekao da su tradicionalno okupljanje naroda na Badnje veče jako važno za lokalnu zajednicu, a da je bitan i oprez zbog epidemioloških mjera.



„Dijaspora je u Loparama ponovo u velikom broju, posle dvije godine pandemije“, rekao je predsjednik Udruženja „Koreni“ Stojan Stevanović.



On je član Udruženje Majevičana u Švajcarskoj i istakao je  uspješnu akciju podjele božićnih pečenica koju je ovo udruženje sprovelo.