POKREĆE SE RAD GINEKOLOŠKE AMBULANTE DOMA ZDRAVLjA KROZ PROJEKAT SA ORGANIZACIJOM ASB :: Semberija INFO ::

 

POKREĆE SE RAD GINEKOLOŠKE AMBULANTE DOMA ZDRAVLjA KROZ PROJEKAT SA ORGANIZACIJOM ASB


Foto
Njemačka humanitarna organizacijaASB /ASB - Arbeiter-Samariter-Bund/, preko svoje kancelarije za jugoistočnu Evropu u Sarajevu, sprovodi projekat prvencije i liječenja kovida.
 
Donatorska sredstva za navedenu aktivnost su prikupljena preko Saveza njemačkih humanitarnih organizacija ADH /ADH - Aktion Deutschland Hilft/.
 
Povodom toga u Loparama je održan sastanak direktora Doma zdravlja Želimira Neškovića i predstavnika ASB-a.


 
„ASB, na osnovu svoje analize i na osnovu ranijih iskustava provođenja projekata, se odlučio za sedam opština u BiH, među njima je i opština Lopare, gdje želimo pomoći domovima zdravlja da budu spremni i sposobni nositi se sa svim onim što donosi kovid“, rekao je novinarima Adnan Jabučar, službenik za odnose s javnošću u Njemačkoj humanitarnoj organizaciji ASB.
 
On je naveo da je donacija u vrijednosti od oko 10.500 evra, te da je sloboda na domovima zdravlja da, za kovid vezanu medicinsku opremu, izaberu ono što im je najpotrebnije u navedenom iznosu.
 
„Nadamo se da ćemo i ovdje dobiti kvalitetnu povratnu informaciju i da ćemo uspjeti odgovoriti na ono što su potrebe ovog doma zdravlja“, dodao je Jabučar.

Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković je izrazio zahvalnost njemačkoj fondaciji ASB i njenim predstavnicima.

 

„Cilj razgovora je bilo određivanje aparata koji će biti donirani kroz projekat navedene fondacije. Naša ustanova je izrazila potrebu za nabavku opreme iz oblasti ginekologije, jer do kraja godine želimo da u potunosti oformimo i opremimo ginekološku ambulantu u Domu zdravlja Lopare u kojoj će raditi dr Slađana Mijatović Jovanović, specijalista ginekolog“, saopštio je Nešković.

On je naglasio da je to potpuno nova služba u ustanovi i da u opremanju učestvuje Dom zdravlja, uz pomoć opštine Lopare i humanitarne organizacije ASB, te da će, između ostalog, najvažnija biti nabavka ultrazvučne ginekološke sonde i sonde za trbuh, kao i aparata za dijagnostiku srčane akcije kod beba, te prateći materijali neophodni za rad ginekološke ambulante.