DONESENE ODLUKE O INFRASTRUKTURI, PRIVREDI I POLjOPRIVREDI :: Semberija INFO ::

 

DONESENE ODLUKE O INFRASTRUKTURI, PRIVREDI I POLjOPRIVREDI


Skupština opštine Lopare usvojila je juče izvještaj o šteti od elementarnih nepogoda u 2019. godini, za koju je komisija na terenu konstatovala da iznosi 401.050 KM.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da su ovu majevičku opštinu pogodile obimne kišne padavine u maju i junu i da su u tom periodu oštećeni mostovi, putevi, kanali, poljoprivredno zemljište, usjevi i Destilerija "Epoha".

Odbornici su odobrili novčana sredstva za izgradnju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Jablanica /zaselak Vidovići/, Pirkovci /zaselak Tisovica/, Milino Selo /zaselak Lazići/ i put Mrtvica-Koretaši.

"U ovoj godini nastavljamo izgradnju lokalne putne mreže, ovi putni pravci su prioriteti i oni će do jeseni biti asfaltirani, čime stvaramo bolje uslove za život naših građana u majevičkim selima", istakao je Savić.

On je dodao da je usvojena odluka o nabavci sadnica šljive, zajedno sa opštinom Čelić uz podršku Savjeta Evrope.

"Za područje Lopara biće obezbijeđeno 4.150 sadnica šljive koje će besplatno biti dodijeljene majevičkim voćarima", rekao je Savić.

Odbornici su usvojili i revidiranu Strategiju razvoja opštine Lopare za period 2019-2023. godine.

Načelnik Odjeljena za privredu opštine Lopare Željko Kerović rekao je da je ovu razvojnu strategiju radio opštinski razvojni tim uz podršku nevladinog sektora i projekta za integrisani lokalni razvoj, koji se realizuje sa Razvojnim programom UN.

"Strategija razvoja opštine Lopare usvojena je 2013. za period do 2023. godine, a danas usvojenim dokumentom revidirali smo je i ona predstavlja putokaz razvoja opštine i obuhvata ekonomski, društveni aspekt, kao i plan zaštite i unapređenja životne sredine uz poštovanje prostornog aspekta", rekao je Kerović novinarima.

Sedam odbornika opozicije, nezadovoljni predloženim dopunama dnevnog reda, napustili su sjednicu nakon usvajanja dnevnog reda.