OBILjEŽENA SLAVA HRAMA POKROVA PRESVETE BOGORODICE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA SLAVA HRAMA POKROVA PRESVETE BOGORODICE


Na  obilježavanju krsne slave Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama služena je liturgija koju je predvodio protojerej-stavrofor Miloš Trišić, arhijerejski namjesnik tuzlanski uz sasluženje više sveštenika iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.



U svojoj besjedi nakon liturgije Trišić je rekao da Srbi imaju tri slave, jednu u domaćinstvu, slavu Svetog Savu i slavu hrama parohije kojoj pripadaju.

Svim vjernicima crkvene zajednice i opštine Lopare čestitke povodom slave je uputio protonamjesnik Spasoja Radovanović, paroh loparski i starješina hrama.



„Zahvaljujemo se svim dobrotvorima koji su dali priloge za naš hram i svima onima koji su pomogli izgradnju našeg parohijskog doma počevši od najvećeg donatora opštine Lopare na čelu sa načelnikom Radom Savićem, a zatim i svim ostalim poslodavcima privatnicima i svima koji pomažu i koji će pomoći njegov završetak“, rekao je Radovanović.



Nakon liturgije služen je parastos kod spomen-obilježja posvećenog žrtvama u Drugom svjetskom ratu kada su u aprilu 1944. godine pripadnici nacističko-ustaške divizije strijeljali 327 Srba u Loparama i okolnim selima Jablanice, Mačkovca, Kozjka, Lukavice, Pipera, Vakufa, Pirkovaca, Vukosavaca, Tobuta i Labucke.
Na lipi kod koje je spomenik podignut, uoči Vaskrsa 1944. godine, obješeno je 77 uglednih Srba, domaćina ovoga kraja.



Praznik Pokrova Presvete Bogorodice proslavlja se 14. oktobra, a ustanovljen je još za vrijeme Vizantijskog carstva.

Prema vjerovanju, u toku služenja bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, u kojoj je bilo mnogo naroda, pojavila se Presveta Bogorodica sa raširenim pokrivačem, kao da njime pokriva sve prisutne.
Praznovanje je uvedeno da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo i zaštitu koju Presveta Bogorodica daje vjernicima.