VOĆNjAK DRAGANA JOVIĆA U MAČKOVCU - PRIMJER USPJEŠNOSTI :: Semberija INFO ::

 

VOĆNjAK DRAGANA JOVIĆA U MAČKOVCU - PRIMJER USPJEŠNOSTI


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da voćnjak Dragana Jovića u Gornjem Mačkovcu kod Lopara može da služi kao primjer, ne samo u BiH, nego i šire, te najavio da će resorno ministarstvo i dalje podržavati ovu uspješnu investiciju.

Pašalić je rekao novinarima da posljednjih godina sve manje ljudi podiže voćnjake i da zato ovaj ohrabruje.

"Zasad šljive ovđe je dobro postavljen sa aspekta rednog i međurednog razmaka i sa aspekta uzgojnog oblika, sa kvalitetnim sadnicama i zato postoje sve pretpostavke za uspješnu proizvodnju šljive, ali i drugih kultura", pojasnio je Pašalić.

"Razgovarali smo sa vlasnikom da podržimo sistem navodnjavanja u voćnjaku, te sa 30 odsto podržavamo investiciju. Voće na Majevici i na osnovu klimatskih prilika daje kvalitetan plod", rekao je Pašalić.

Jović je naveo da se voćnjak prostire na 50 hektara i da zasad šljive sorte čačanka ima oko 40.000 sadnica.

"Sadnja je počela prošle godine, a biće završena krajem ove. Planiram sistem navodnjavanja. Šljiva koja će se proizvoditi biće pakovana u modernim objektima i plasirana na zapadno tržište. Ovaj projekat je veliki podsticaj za mlade da ostaju u ovoj zemlji i da podižu voćnjake. U narednom periodu ćemo otkupljivati od njih voće i na taj način mogu obezbijediti novac", rekao je Jović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo što je Jović, koji živi u inostranstvu, a rodom je Majevičanin, podigao ovako lijep voćnjak.

"Radimo na tome da obezbijedimo još 40 hektara zemljišta za Jovića koji će posaditi voće. On ima veoma ambiciozan plan izgradnje modernih hladnjača koje će preuzimati sve voće sa Majevice i izvoziti ga na zapadno tržište", rekao je Savić.