NEŠKOVIĆ: ZELENI KLUB ĆE IMATI ZAPAŽENU ULOGU NA ENERGETSKOM SAMITU U NEUMU :: Semberija INFO ::

 

NEŠKOVIĆ: ZELENI KLUB ĆE IMATI ZAPAŽENU ULOGU NA ENERGETSKOM SAMITU U NEUMU


U Neumu se od 26. do 28. april 2023. godine održava Energetski samit koji organizuju  Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Predstavništvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini, (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo spoljih poslova Republike Češke.


 
Želimir Nešković, zamjenik predsjednika Zelenog kluba, koji će biti jedan od panelista, je istakao da će Zeleni Klub imati zapaženu ulogu na pomenutom samitu, gdje će panelisti biti Artur Lorkovski, direktor Sekreterijata Energetske zajednice, Kornelie Gatica Gronska, Savjetnica za sigurnost Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, Daniel Stinski, savjetnik za ekonomske poslove i razvoj Njemačke ambasade u BiH, Petar Đokić, ministar energije i rudarstva Republike Srpske, Nermin Džindić, ministar energije rudarstva i industrije FBiH, Šemsudin Mehmedović iz Zelenog kluba i drugi.


 
U Bosni i Hercegovini je započeo proces energetske tranzicije i korištenja čistih izvora energije. Međutim, ovaj proces donosi brojne izazove za BiH koja se tradicionalno oslanja na ugalj kao glavni izvor energije. Izrada i usvajanje ključnih zakonskih i strateških dokumenata koji su preduslov za uspješnu tranziciju još uvijek je na čekanju. 
 
U međuvremenu, svijet se suočava sa široko rasprostranjenom energetskom krizom. Neke države su počele čak i da odustaju od svojih zelenih politika kako bi osigurale stablino snabdjevanje energijom i kontrolu nestabilnih cijena na energetskim tržištima. Ove nove okolnosti otvaraju brojna pitanja i dileme o energetskoj sigurnosti i priuštivosti.