EPISKOP FOTIJE: TREBA DJECU DA VASPITAVAMO U NAŠOJ PRAVOSLAVNOJ VJERI :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE: TREBA DJECU DA VASPITAVAMO U NAŠOJ PRAVOSLAVNOJ VJERI


Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama. On je povodom krsne slave i Dana opštine Lopare Đurđevdana osvještao slavsko žito i sa kumom slave Draganom Jovićem, opštinskim rukovodstvom predvođenim načelnikom Radom Savićem i vjernicima slomio slavski kolač. Episkop Fotije je uputio čestitke lokalnoj vlasti, načelniku Saviću i narodu opštine Lopare, te se u svojoj besjedi posebno osvrnuo na nemile događaje, koji su se ovih dana desili u Srbiji.



-Ovo je jedan veliki poziv za uzbunu, da se svi prizovemo sebi da kažemo nećemo tim putem i nećemo pogotovo dati da naša djeca tim putem idu“, rekao je episkop. On je ukazao na veliku odgovornost roditelja i kompletnog društva, jer dijete nije spremno i nema kritički aparat da može da se suprostavi zlu i kao takvo vrlo lako postaje predmet manipulacije kojima doprinose nove tehnologije, koje pored toga što nude blagodeti, mogu nanijeti i veliko zlo.

-Treba da našu djecu vaspitavamo u našoj pravoslavnoj vjeri i pravoslavnoj vjeronauci, čestitosti, dobru, poštovanju roditelja, starijih i tradicionalnih vrijednosti“, ukazao je episkop Fotije. Nakon liturgije, ispred spomenika „Junacima Majevice", je služen parastos i položeno cvijeće i vijenci, za 242 borca koje su svoje živote položili za Republiku Srpsku. Načelnik opštine Lopare Rado Savić je izrazio zahvalnost brojnim gostima iz drugih lokalnih zajednica, delegacijama i prijateljima opštine Lopare. On je posebno istakao gest privrednika i humanitarca iz Njemačke Miroslava Mikija Kojadinovića, koji je izdvojio svoje dragocjeno vrijeme i tri dana prisustvovao obilježavanju Dana i krsne slave opštine Lopare.



-Sumirali smo naše rezultate između dva Đurđevdana, koji su dobri, a u narednom periodu moramo razvijati našu opštinu i čuvati porodicu kao temelj društva“, naveo je Savić.

Privrednik Dragan Jović, koji živi i radi u Austriji i koji je u opštini Lopare podigao najveći zasad šljive, je bio kum slave ove lokalne zajednice.

On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao krsnoj slavi i Danu opštine.

„Poručio bi svima da šire ljubav među našim narodom i ostaju ovdje na ovoj našoj prelijepoj Majevici“, dodao je Jović.