PROMOCIJA KNjIGE „OD MAJKE DO CRKVE“ VLADIMIRA MITRIĆA I U LOPARAMA: STRANICE RIJEČIMA USKE, A MISLIMA ŠIROKE :: Semberija INFO ::

 

PROMOCIJA KNjIGE „OD MAJKE DO CRKVE“ VLADIMIRA MITRIĆA I U LOPARAMA: STRANICE RIJEČIMA USKE, A MISLIMA ŠIROKE


Фото - В. Митрић

Knjiga „Od majke, do Crkve“ Vladimira Mitrića, višegodišnjeg novinara „Večernjih novosti“, u izdanju Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika, biće predstavljena u četvrtak, u 19 časova, u Centru za kulturu u Loparama.

Autor, koji je dobitnik Ordena svetog vladike Nikolaja, Srpske pravoslavne crkve, čiji rad prati pomno skoro četiri decenije, i kao vjernik, i spisatelj, i čovek, spojio je, u tom djelu, kako kaže akademik profesor
dr Mirko Kerkez, predsjednik Naučnog vijeća Srpske kraljevske akademije, „ljubav prema majci i Crkvi, ukazujući na pitak, lijep, samo njemu znan način, na tu simfoniju u ljudskom životu“.



Akademik Drago Mirković ukazuje da Mitrić podsjeća na riječi vladike Nikolaja da je „majka biće najsličnije Bogu“.Istovremeno, svjedoči, navodi akademik Mirković, mudrost „da Bog i kad ne može svugde da stigne, tu je
majka“.

- Mitrić, inače akademik SKANU, upoznaje nas kroz vrijeme i događaje, kada je narod čuvao vjeru i kad je to nije bilo uopšte ni lako ni jednostavno -naglašava Mirković.

-Podsjeća nas na borbu za vjeru koju su imali obični ljudi, ali i naši slavni monasi, monahinje, sveštenici i arhijereji. Na sjajan način ugradio je u ovo svoje djelo, koje je riječima usko, a mislima široko, žitije od arhimandritu Mojseju, starešini nemanjićke zadužbine Tronoše, u Jadru, njegovom kraju, koje, do sada, niko nije napisao.Tu su i njegovi lični primjeri borbe za vjeru, rod i otadžbinu, uz stalnu ljubav prema bližnjim svojima, prije svega majci, i svim dobrim ljudima, koje je, kao novinar, svim srcem, branio perom od silnih, moćnih, oholih i surovih zbog čega umalo nije izgubio glavu na kućnom pragu i, zbog čega, skoro 18 godina živi pod policijskom zaštitom.



Diplomirani teolog Predrag Vujević, ističe da su stranice knjige, zaista, ispisane sa puno ljubavi prema svim iskonskim vrijednostima, „gdje majka i Crkva zuzimaju u njegovom životu najznačanije mjesto“. Vujević ističe da Mitrić otkriva koje je sve poruke i pouke patrijarh srpski Dimitrije Pavlović upućivao vjernicima i zemljoradnicima u Manastiru Ćelije, rodnom selu svetog vladike Nikolaja, ističući jednu od njih koja glasi: -Bog daje, ali ne unosi u ambar“.

Povod za knjigu, kako kaže autor, je jubilej 150 ljeta crkve u Lipnici, kod Loznice, u kojoj je kršten on, kao i mnogi njegovi preci, a koju je podigao runjanski prota Vladimir Popović, čiji je praunuk bio njegov kum i nadenuo mu ide slavnog pradede.

- Ponosan sam na moje slavne kumove, koji su 12 generacija davali sveštenike iz svoje porodice i ostavili veliki biljeg uistoriji, ne samo kraja, već i našeg roda - kaže Mitrić.

- Čuvaju ljubomorno sablju sa Kosovskog boja, na kom je učestvovao i vratio se živ njihov daleki predak. Mi iz Jadra, Vukovog kraja, i kraja u kom su svetinje poput Tronoše, volimo svim srcem naš narod na lijevoj obali Drini. I sam sam rastao tako da sam, od kada ustanen, s jedne strane gledao Gučevo, a sa druge Drinu i Majevicu. Ta ljubav me je dovela, osim u meni drag Ugljevik, ali i ništa manje drage Lopare, gde žive divni, rodoljubi, pravdoljubivi, bistri u umni ljudi.

Prateći dosadašnje Mitrićeve promocije oca knjige arhimandrit Nifont (Pavlović), starješinama manastira Bogoštice i Soko grada, u Eparhiji šabačkoj, rekao je da je, „do sada takvo interesovanja među ljudima vidio samo kad je dolazi naš legendarni akademik, profesor, neuropsihijatar i pisac Vladeta Jerotić.