Lopare :: Semberija INFO ::

 

140 GODINA HRAMA U PRIBOJU, EPISKOP FOTIJE SLUŽIO LITURGIJU


U Priboju kod Lopara, na praznik Svetog mučenika Agatonika, koji je krsna slava hrama Rođenja Presvete Bogorodice, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je služio liturgiju.
“Ovaj hram koji je osvećen ovdje prije 140 godina gdje su se sakupljali pravoslavni srbi Majevice da čuvaju svoje svetosavlje, svoje pravoslavlje, da čuvaju svoj obraz, svoje prostranstvo i ime svoje porodice”, rekao je episkop Fotije u svojoj besjedi poslije liturgije.


On je vjernicima poželio da se u zdravlju i veselju okupljaju u svim manastirima i hramovima širom eparhije zvorničko-tuzlanske.
“Izabrali smo kuma za narednu godinu u liku Drage Zeljića, a kum današnje slave je bio Milutin Tasovac”, kazao je protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh pribojski.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić uputio je riječi podrške i čestitke povodom proslave 140 godina hrama episkopu Fotiju, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima.


Nakon parastosa koji je služen za poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i lomljenja slavskog kolača uslijedio je kulturno-zabavni program u kome su učešće uzeli Orkestar harmonika Orkestar harmonika Osnovne škole ''Aleksa Šantić'' iz Ugljevika i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Lopare.